Smažený květák v chutném těstíčku - postup přípravy
Smažený květák zná každý. Obvykle se obaluje takzvaně v trojobalu. To ale nemusí být jediná metoda přípravy. Existují i jiné postupy, s využitím zajímavého těstíčka, které dodá této zelenině zcela unikátní chuť, které dokážou propadnout i milovníci masa. Přitom si jídlo stále zachovává svou jednoduchost.
Ingredience
Květák je základ. Ten je potřeba nejprve naporcovat, a to na jednotlivé růžičky. Následně je nezbytné ho důkladně omýt. Takto připravený zamíří do hrnce a zalije se vodou. Přidá se jedna lžička soli, dále také stroužek česneku a lžička octu. Vše se promíchá a hrnec se následně postaví na sporák. Voda se přivede k varu a květák se vaří do změknutí, což trvá zhruba 10 – 15 minut.
Když se vaří květák, je možné si připravit těstíčko. A to z mouky, pepře, papriky, česneku a samozřejmě také nasekaných bylinek. Vše se jednoduše promíchá a poté se přidá také vejce a mléko. Pomocí metličky se začnou jednotlivé ingredience propojovat v těstíčko. To by nemělo být ani příliš tekuté, ani příliš pevné. Konzistenci lze snadno upravovat přidáváním mléka.
Když je vše hotovo, je možné posunout se k finální fázi přípravy květáku. Hotové uvařené růžičky začneme postupně obalovat v nachystaném těstíčku tak, aby se dostalo do všech koutů. Poté už stačí každý z obalených kousků vložit na pánev s rozehřátým olejem. Jelikož je květák uvařený, stačí ho smažit z každé strany jenom několik minut. Ideálně tak, aby získal požadovanou zlatavou barvu a těstíčko získalo na křupavosti.
Hotové smažené květáky postupně vyjímejte z pánve a položte je na talířek s papírovou utěrkou, která z nich vysaje přebytečný olej. V tu chvíli už jsou také připraveny k servírování. Ideální příloha je stejná, jako u klasiky.
Tedy nejlépe brambory a domácí tatarská omáčka. Už po prvním ochutnání bude jasné, že na standardní přípravu každý brzy zapomene a že tento recept si musí oblíbit nejenom vegetariáni.