Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Cheesecake Oreo s lískovými oříšky a karamelovým topingem

4,4
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 80 minut

Cheesecake Oreo s lískovými oříšky a karamelovým topingem - postup přípravy

Cheescake čili dort ze smetanového sýra. Cukrářský fenomén dnešní doby. Tento dezert je jedním slovem báječný, proto si ostatně získal srdce strávníků po celém světě. Když k němu ale dodáte pořádnou vrstvu karamelu, ve kterém jsou zalité lískové oříšky, získáte dezert, o jehož chuti bychom mohli povídat celý den, ale nikdy bychom ji plně nevystihli. Nejlepší na tom je fakt, že si tento dort můžete snadno připravit i sami doma. A my vám poradíme jak.

Ingredience pro:
10 porcí

Korpus

Krém

Karamel

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Sušenky oreo rozeberte, seškrábejte z nich krém a mixérem je rozdrťte na prach. V mikrovlnné troubě rozpusťte máslo, vlijte ho do sušenkové drti a vše promíchejte, abyste získali tvárnou kompozici. Připravte si kulatou dortovou formu o průměru 20 cm, vyložte ji pečicím papírem a na dno upěchujte sušenky do kompaktní placky, přičemž vytvarujte mističku s asi 5 cm okrajem. Takto připravený korpus vložte do trouby vyhřáté na 180 °C péct 5 až 7 minut.

2. KROK

Smetanový sýr mascarpone vložte do hluboké mísy, vyklepněte k němu vajíčko a přilijte smetanu ke šlehání a vše vyšlehejte elektrickým šlehačem do hladké a nadýchané směsi. V průběhu šlehání postupně přidávejte cukr, přičemž jeho množství si přizpůsobte své vlastní chuti.

3. KROK

Když je korpus upečený, obalte celou základnu několika vrstvami hliníkové fólie, abyste ji utěsnili. Do korpusu rozetřete smetanový krém a formu zabalenou v alobalu vložte do hlubšího plechu, který zalijte vodou. Takto vložte cheesecake do trouby, snižte teplotu na 130 °C a pečte ho 30 minut. Poté, aniž byste otvírali troubu, zvyšte teplotu na 170 °C a dopékejte dalších 50 minut. Poté vypněte troubu, lehce pootevřete dvířka, která případně zajistěte vařečkou a nechte cheesecake uvnitř velmi zvolna vychladnout, aniž byste ho vyndávali či se ho, jakkoliv dotýkali.

4. KROK

Na kamna postavte kastrůlek, vsypte do něj cukr a na středním ohni ho zahřívejte, dokud se nezačne rozpouštět. Nic nemíchejte a počkejte, až se úplně rozpustí a pokračujte v zahřívání, dokud cukr nezíská jemně zlatavou barvu. Pak ho odstavte z kamen, přilijte smetanu. Směs začne prudce bublat, prskat a kouřit. Nic nemíchejte, abyste se nespálili. Počkejte, až bublání ustane a teprve poté směs promíchejte. Pak přilijte další část smetany. Nakonec přidejte malou lžičku soli a na kostičky pokrájené máslo, které ve směsi důkladně rozmíchejte. Karamel nechte vychladnout. Vychladlý dort posypejte lískovými oříšky a zalijte ho karamelem. Nechte ho přes noc vychladnout v lednici a druhý den podávejte. 

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů