Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Rychlý hrnkový hruškový štrúdl a kořeněný nápoj ze zbytků ovoce

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Rychlý hrnkový hruškový štrúdl a kořeněný nápoj ze zbytků ovoce - postup přípravy

Snadný štrúdl z hrnkového těsta nemusíte plnit jen jablky, i hruška v něm je skvělá. Recept nám poskytla paní Martina Recmanová i s radou, jak skvěle zužitkovat zbytky po ovoci.

Ingredience pro:
1 porce

Na těsto

Na náplň

Na nápoj

Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

V míse smíchejte mouku, olej, vlažnou vodu a ocet. Vypracujte těsto a to dejte v míse zakryté fólií alespoň na půl hodiny do lednice.

2. KROK

Mezitím si oloupejte a nastrouhejte hrušky. Dají se smíchat i hrušky a jablka dohromady a stejně tak je možné je nakrájet na tenké plátky, pokud vás nebaví strouhání. Podle chuti přidejte mletou skořici, cukr a rozinky namočené v rumu, ty ale můžete klidně vynechat. Zbytky ovoce nevyhazujte, odložte si je bokem.

3. KROK

Poté vyklopte těsto na vál a uválejte z něho placku nebo placky. Záleží na tom, jak chcete mít štrúdly veliké.

4. KROK

Rozšlehejte si vejce a potřete kraje těsta vejcem. Pak na něj rozložte náplň a srolujte ho do štrúdlu. Jeho vršek opět potřete vejcem. Rozehřejte troubu na 170 °C a pečte závin, dokud není hezky načervenalý.

5. KROK

Ohryzky a slupky zalijte v menším hrnci vodou. Přidejte dle chuti celou skořici, badyán a hřebíček a vařte směs asi hodinu na mírném plameni. Poté ji přeceďte přes sítko a dejte po vychladnutí do lednice. Podle chuti ji poté nařeďte vodou a je připravena k pití.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů