Smetanové šneky z křehkého těsta sypané sladkou drobenkou - postup přípravy
Honí vás mlsná a doma není nic, z čeho by se dalo kouzlit? Nevadí, poradíme vám ten nejjednodušší recept na domácí sušenky, na který můžete narazit. Stačí na ně doopravdy ty nejzákladnější suroviny a nemusíte oplývat ani žádnými zvláštními pekařskými zkušenostmi. Jen předem varujeme, raději zadělejte dvojitou dávku, zjistíte, že tyhle sušenky jsou geniální.
Těsto
Drobenka
Na potření
Do hluboké mísy prosejte přes jemné sítko hladkou mouku a také jedlou sodu. Přidejte čtvrt čajové lžičky soli a všechny suché ingredience důkladně promíchejte. Ledově vychlazené máslo rozkrájejte na menší kostky a přidejte je do mísy s moučnou směsí. Rukama co nejrychleji propracujte všechny suroviny tak, abyste získali drobivou písčitou směs.
K drobence přidejte zakysanou smetanu s obsahem tuku okolo dvaceti procent a ručně ji zapracujte do drobivé směsi, ze které by mělo vzniknout vláčné, hladké, soudržné a nelepivé těsto. To zabalte do přilnavé potravinářské fólie a vložte ho do lednice (anebo klidně do mrazáku) na chvilku znovu vychladit a uležet.
Mezitím připravte drobenku. Do hluboké mísy prosejte hladkou mouku, přisypejte k ní cukr a přidejte k ní stejné množství dobře vychlazeného másla, které je opět rozkrájené na menší kousky. Ručně (anebo třeba příborovým nožem či jiným podobným nástrojem) propracujte máslo s moukou do drobivé konzistence (stejné, jako bylo předtím těsto).
Vyklepněte vajíčko a oddělte bílek od žloutku. Obojí vidličkou trochu rozšlehejte a k bílku i žloutku přilijte kapku studené vody. Vychlazené a odpočaté těsto zformujte do koule a rozválejte ho na tenkou obdélníkovou placku. Její povrch pak potřete rozšlehaným a naředěným vaječným bílkem. Na bílek rovnoměrně rozsypejte drobenku a těstový plát stočte do pevné roličky. Povrch celé rolády potřete rozšlehaným žloutkem a ostrým nožem ji rozdělte šikmými řezy na jednotlivé šneky. Povrch rolády zasypejte rovněž drobenkou, šneky vyskládejte na plech a pečte je na 180 °C po dobu 35 minut.