Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Smetanové šneky z křehkého těsta sypané sladkou drobenkou

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 35 minut

Smetanové šneky z křehkého těsta sypané sladkou drobenkou - postup přípravy

Honí vás mlsná a doma není nic, z čeho by se dalo kouzlit? Nevadí, poradíme vám ten nejjednodušší recept na domácí sušenky, na který můžete narazit. Stačí na ně doopravdy ty nejzákladnější suroviny a nemusíte oplývat ani žádnými zvláštními pekařskými zkušenostmi. Jen předem varujeme, raději zadělejte dvojitou dávku, zjistíte, že tyhle sušenky jsou geniální.

Ingredience pro:
15 porcí

Těsto

Drobenka

Na potření

Kuchařka
Kuchařka:
1. KROK

Do hluboké mísy prosejte přes jemné sítko hladkou mouku a také jedlou sodu. Přidejte čtvrt čajové lžičky soli a všechny suché ingredience důkladně promíchejte. Ledově vychlazené máslo rozkrájejte na menší kostky a přidejte je do mísy s moučnou směsí. Rukama co nejrychleji propracujte všechny suroviny tak, abyste získali drobivou písčitou směs.

2. KROK

K drobence přidejte zakysanou smetanu s obsahem tuku okolo dvaceti procent a ručně ji zapracujte do drobivé směsi, ze které by mělo vzniknout vláčné, hladké, soudržné a nelepivé těsto. To zabalte do přilnavé potravinářské fólie a vložte ho do lednice (anebo klidně do mrazáku) na chvilku znovu vychladit a uležet.

3. KROK

Mezitím připravte drobenku. Do hluboké mísy prosejte hladkou mouku, přisypejte k ní cukr a přidejte k ní stejné množství dobře vychlazeného másla, které je opět rozkrájené na menší kousky. Ručně (anebo třeba příborovým nožem či jiným podobným nástrojem) propracujte máslo s moukou do drobivé konzistence (stejné, jako bylo předtím těsto).

4. KROK

Vyklepněte vajíčko a oddělte bílek od žloutku. Obojí vidličkou trochu rozšlehejte a k bílku i žloutku přilijte kapku studené vody. Vychlazené a odpočaté těsto zformujte do koule a rozválejte ho na tenkou obdélníkovou placku. Její povrch pak potřete rozšlehaným a naředěným vaječným bílkem. Na bílek rovnoměrně rozsypejte drobenku a těstový plát stočte do pevné roličky. Povrch celé rolády potřete rozšlehaným žloutkem a ostrým nožem ji rozdělte šikmými řezy na jednotlivé šneky. Povrch rolády zasypejte rovněž drobenkou, šneky vyskládejte na plech a pečte je na 180 °C po dobu 35 minut. 

5. KROK

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů