Kuřecí maso z pánve s rýží a se zeleninovým salátem - postup přípravy
Jako existují recepty z jednoho pekáčku, pak tento by spadal do kategorie jídel z jedné pánve. Lahodné a šťavnaté kuře je doplněné aromatickou zeleninou a pořádnou náloží rýže, která se díky vaření v téže pánvi nádherně nasákne příchutí všech použitých surovin. Až tento recept jednou vyzkoušíte, určitě si ho zamilujete.
Ingredience
Salát
Očistěte mrkev a nakrájejte ji na šikmá kolečka. Pórek zbavte kořínků a poškozených listů a pokrájejte ho rovněž na hrubé plátky. Oloupejte čtyři stroužky česneku a rozkrájejte je na poloviny nebo, pokud jsou větší, na čtvrtky. Kuřecí prsíčka ostrým nožem nakrojte tak, aby po celé jejich ploše vznikla mřížka. Do pánve nalijte trochu rostlinného oleje a rozpalte ji na prudkém ohni. Do oleje pak vložte připravená kuřecí prsa a smažte je po obou stranách, dokud nezískají nádherně zlatavou barvu. Poté je vyjměte z pánve.
Z pánve slijte přebytečný olej a nechte tam jen malou vrstvu. Stáhněte teplotu kamen na střední úroveň a vhoďte na pánev připravená kolečka mrkve. Restujte ji asi 2 minuty z obou stran, aby mírně zezlátla. Pak do pánve přidejte rozkrájený česnek, pokračujte v restování 1 minutu a pak přidejte také pórek. Promíchejte, stáhněte sporák na nejnižší teplotu, zakryjte pánev pokličkou a nechte dusit asi 5 minut. V průběhu zeleninu čas od času v pánvi promíchejte. Když po pěti minutách mírně změkne, vraťte k ní do pánve kuřecí prsíčka. Vše zalijte třemi hrnky vody, přidejte dvě lžičky soli, přiklopte zpátky pokličku, zvyšte teplotu na střední úroveň a vařte 10 minut.
Po deseti minutách přidejte do pánve syrovou rýži, promíchejte ji tak, aby byla co nejlépe ponořená do vody, znovu přiklopte pokličku, zvyšte oheň na nejnižší úroveň a vařte, dokud nebude rýže uvařená a nepohltí veškerou vodu z pánve. Zatímco se rýže s kuřetem vaří, připravte zeleninový salát. Listy kadeřavého salátu pokrájejte na menší kousky a cherry rajčátka rozkrájejte na čtvrtky. Zelenou jarní cibulku rozkrájejte na hrubé kousky. Na talíř položte listový salát, na něj rozmístěte rajčátka a posypejte jarní cibulkou.
Když je kuře s rýží hotové, servírujte je spolu se zeleninovým salátem a vše před podáváním pokropte šťávou z poloviny citrónu.