Fenomenální příloha k masu: Opečené brambory se slaninou

Další 1 fotografie
Další 1 fotografie
ČAS PŘÍPRAVY
15 minut
ČAS VAŘENÍ
75 minut
NÁROČNOST
Snadná

Fenomenální příloha k masu: Opečené brambory se slaninou - postup přípravy

Hlízy původem z Ameriky jsou jednou z nejbáječnějších plodin, které kdy spatřily světlo světa. Jsou dokonale univerzální a hodí se pro nejrůznější způsoby tepelné úpravy i ochucení. Představujeme vám recept na lahodné opečené brambory se slaninou, kterého se nebudete moci nabažit. Píšeme sice, že se jedná o přílohu, faktem ale je, že si je parádně užijete i samotné.
1. KROK

Brambory umyjte pod tekoucí vodou a oloupejte z nich slupku. Když jsou oloupané, nechte je chvilku ponořené ve studené vodě, aby se vyplavil škrob. Vodu poté slijte a brambory nakrájejte na kolečka o síle kolem půl centimetru. Oloupejte cibuli, rozkrojte ji na poloviny a ty nasekejte na jemné proužky. Slaninu nakrájejte na plátky.

2. KROK

Na kamnech rozehřejte hlubokou pánev s kovovými úchyty či hrnec a nalijte do něj dvě polévkové lžíce rostlinného oleje. Když je horká, vhoďte na ni cibuli a osmažte ji dozlatova. Poté na pánev přidejte také plátky slaniny a restujte, dokud neucítíte slastnou vůni a slanina nezprůhlední. V tu chvíli přidejte do pánve pokrájené brambory, zmírněte plamen na pomezí mírné a střední teploty a pokračujte v restování. Čas od času vše promíchejte, aby se rovnoměrně opekly všechny brambory z obou stran.

3. KROK

Během restování přidejte do pánve čtyři polévkové lžíce domácího vepřového sádla, které rozmíchejte, aby se jím všechny brambory obalily. V průběhu restování posypejte brambory solí, mletým pepřem a znovu dobře promíchejte, aby se všechno koření dostalo ke všem plátkům brambor.

4. KROK

Když jsou brambory opečené, zastavte oheň, přidejte do pánve lžičku sladké mleté papriky, promíchejte a vše zalijte 250 mililitry vody. Velmi dobře promíchejte, zakryjte hrnec alobalem a vložte do trouby vyhřáté na 200 °C péct 30 minut. Poté brambory odkryjte, zvyšte teplotu na 250 °C a dopékejte dalších 15 minut, dokud jejich povrch nezezlátne. Pak už jsou brambory hotové a můžete je podávat. 

5. KROK

Video postup krok za krokem

Galerie

Další 1 fotografie
Další 1 fotografie
Co si myslíte o receptu?
4/5 (79%) 283 hlasů
Nahlásit chybu
117 lidí právě čte
Zobrazit další recepty
Chci dostávat tajné recepty na e-mail zdarma

Cukroví

Polévky

Pomazánky

Předkrmy

Přílohy

Saláty