Sladké kynuté taštičky plněné jablky a skořicí - postup přípravy
Další ze série receptů na domácí variantu klasického sladkého pečiva z pultů obchodů vás naučí, jak připravit taštičky plněné jablky se skořicí. Jsou neskutečně jemné a lahodné a nemusíme podotýkat, že domácí chutnají mnohonásobně lépe než ty z obchodu.
Těsto
Náplň
Na pomazání
Do misky nalijte teplé mléko a rozpusťte v něm cukr a droždí. Zakryjte misku fólií a nechte 15 minut stát na teplém místě, aby se kvasinky aktivovaly. To poznáte podle pěny, která se začne tvořit na povrchu směsi. Když je kvásek aktivovaný, přidejte k němu olej, změklé máslo, vyklepněte jedno vajíčko a přidejte špetku soli a vše vidličkou dobře prošlehejte. Zapracujte do těsta také čtvrtinu odměřeného množství mouky a pak postupně po dalších čtvrtkách i zbytek. Uhněťte homogenní, měkké a nelepivé těsto. Zformujte z něj kouli, vložte ji na dno mísy, kterou vytřete olejem, zakryjte kuchyňskou utěrkou a nechte na teplém místě stát a kynout asi jednu hodinu.
Když těsto zdvojnásobí svůj objem, potřete si ruce olejem a vykynuté těsto trochu propracujte. Pak ho vyklopte na pracovní plochu vysypanou trochou hladké mouky, ještě těsto chvilku hněťte a rozválejte ho na oválný plát silný asi 0,3 centimetru. Kráječem na pizzu ho rozkrájejte na proužky široké 8 až 9 centimetrů. Proužky pak překrojte na poloviny, čímž získáte 12 pruhů.
Každý proužek opatřete zářezy tak, že uděláte středovou čáru a po jejích stranách vytvoříte rýhy podobné žilkování listů. Zářezy ale udělejte jen asi do dvou třetin délky plátku těsta. Oloupejte jablka, odstraňte stopy a jadřince a čistou dužninu nakrájejte na plátky. Na část plátku těsta, která je bez zářezů, umístěte plátek jablka, posypejte ho cukrem a skořicí a položte na něj kousek másla. Pak položte druhý plátek jablka a těsto srolujte do pevného balíčku. Takto zpracuje i ostatní plátky těsta.