Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Netradiční limoncello tiramisu

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Netradiční limoncello tiramisu - postup přípravy

Všichni určitě znáte oblíbený dezert tiramisu. Je plný nadýchaného krému a doslova se rozpouští na jazyku. Jde o tradiční italský dezert, který si oblíbilo mnoho lidí i u nás. Věděli jste ale, že existuje i jeho zdravější a více osvěžující varianta? Zkuste tuto variaci na tradiční tiramisu a nechte se překvapit chutí citronu a lahodného krému z mascarpone.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Krém

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

V hrnci zahřejte limoncello, vodu, cukr a citronovou šťávu na mírnou teplotu a za stálého míchání pokračujte v zahřívání, dokud se zcela nerozpustí cukr. Poté stáhněte z ohně a nechte bokem lehce zchladit. V jiné míse si vyšlehejte zakysanou smetanu s mascarpone do hustého krému a vmíchejte práškový cukr. Pomalu přidávejte džem a stále míchejte, aby se krém dobře propojil. Krém odložte do lednice, aby hezky ztuhnul.




Nyní začneme pracovat na vrstvách tiramisu. Piškoty namáčejte do limoncellové směsi a poté je pokládejte do vhodné zapékací misky nebo formy. Klaďte hned vedle sebe, aby zakrývaly celé dno a klidně se i trochu vzájemně překrývaly. Na piškoty namočené v sirupu natřete polovinu sýrové náplně mascarpone. Na směs znovu položte piškoty namočené v sirupu a celý koláč dokončete zbytkem náplně. Celý dezert můžete dozdobit hoblinkami citronové kůry. Dort vložte do chladničky alespoň na šest hodin nebo na noc. Poté krájejte na větší kostky a servírujte třeba ke kávě nebo jen tak odpoledne jako lehký dezert po vydatném obědě. Je však důležité nechat dezert dobře odležet, aby se vrstvy dobře propojily a krém ztuhnul. V opačném případě hrozí, že by se mohl na talířku proměnit v nevzhlednou hroudu. Užijte si jeho dokonale nadýchanou a svěží chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů