Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Mechový dort s ovocem

5,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Mechový dort s ovocem - postup přípravy

Mechový dort, často známější spíš pod zkráceným a mazlivým názvem Mecháček, je zvláštní a neobvyklá dobrota, která se mezi ostatními dorty vymyká. Hned na první pohled vás totiž zaujme jeho brčálově, nebo spíše špenátově zelená barva – je totiž stvořená z čerstvých lístků baby špenátu. Pokud byste se báli jejich chuti v dortu, nemusíte mít strach. Pokud byste jej ochutnali se zavřenýma očima, vůbec byste nepoznali, že jíte něco tak neuvěřitelně zeleného. O svůj ověřený recept se s námi podělila paní Jaroslava Slavíková.

Ingredience pro:
1 porce

Těsto

Krém

Na ozdobu

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Vyklepněte vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Nejprve vyšlehejte bílky do pevného sněhu a následně vyšlehejte žloutky s cukrem do bělavé pěny.

Špenát s troškou oleje umixujte do hladké konzistence a přidejte ho do mísy s našlehanými žloutky a v několika krocích jemnými krouživými pohyby vmíchejte do těsta také bílkový sníh.

Nakonec prosévejte do těsta mouku s práškem do pečiva a vypracujte hladké, polotekuté těsto.
Rozpusťte máslo, vmíchejte ho do těsta a to vlijte do kulaté dortové formy o průměru okolo 25 až 26 cm. Formu s dortem vložte do trouby rozehřáté na teplotu 170 °C a pečte ho po dobu 40 až 45 minut.

2. KROK

Do mísy vyklopte mascarpone, zalijte ho šlehačkou a přisypejte ztužovač šlehačky a moučkový cukr. Všechny ingredience začněte šlehat nejprve zvolna na mírné otáčky. Postupně přidávejte na rychlosti šlehání a vypracujte jemný a nadýchaný krém.

3. KROK

Vychladlý korpus podélně rozkrojte na 4 pláty, z nichž ten nejtenčí rozdrťte na jemné drobečky.

Dort sestavte tak, že spodní korpus natřete třetinou krému, na tu položte druhý plát těsta, na něj rozetřete druhou třetinu krému, pak opět položte plát těsta a ten potřete zbylým krémem tak, abyste nevynechali ani boky dortu. Celý povrch krému pak zasypejte drobečky z rozdrceného plátu korpusu, aby byl krém co nejlépe pokrytý.

Navrch dortu pak vyskládejte zdobení dle své fantazie a chuti. Paní Jaroslava použila borůvky a maliny, skvěle ale vypadají také různé druhy jedlých květů. Hotový dort vložte alespoň na 3 hodiny do lednice ztuhnout a podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů