Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Vrstvený medový dort se smetanovým krémem, meruňkami a čokoládou

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 40 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Vrstvený medový dort se smetanovým krémem, meruňkami a čokoládou - postup přípravy

Královský dezert plný medu, smetany a meruněk. Pokud si chcete opravdu pořádně zamlsat, připravte si tuhle vrstvenou nádheru! Tento dort ohromí všechny vaše přátele i přítelkyně, známé i kolegy a rodina bude vrnět blahem. Vláčný medový piškot se smetanou, meruňkami a čokoládou je prostě boží!

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Náplně

Poleva

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Nejprve připravte korpusy. Máslo rozpusťte v parní lázni spolu s cukrem a třemi polévkovými lžícemi medu a promíchejte. Když je směs tekutá a cukr úplně rozpuštěný, vyklepněte k ní vajíčko a velmi dobře míchejte (teplota parní lázně nesmí být příliš vysoká, aby se vajíčko nezačalo srážet). Nakonec přidejte směs mouky a jedlé sody prosátou přes jemné sítko a míchejte, dokud nezískáte mírně tekuté, homogenní těsto. Pokud by bylo příliš hutné a málo tekuté, přidejte k němu mléko.

2. KROK

Plech na pečení pokryjte pečicím papírem a přeneste do něj čtvrtinu celkového množství těsta. Stěrkou ho rozprostřete do tvaru obdélníku a vložte ho do trouby vyhřáté na 180 °C péct po dobu 10 minut. Stejným způsobem pak upečte i další tři zbývající pláty těsta (dejte pozor, aby korpusy nebyly příliš silné, to by v dortu nevypadalo pěkně).

3. KROK

Zatímco se korpusy pečou a následně chladí, připravte si smetanový krém. Do hrnce nalijte mléko a přiveďte ho na středním ohni k varu. Přidejte k němu krupici a cukr a za stálého míchání pokračujte ve vaření, dokud směs nezhoustne. Hotovou krupičnou kaši odstavte z kamen, její povrch zakryjte potravinářskou fólií tak, aby ležela přímo na povrchu směsi (tak se nevytvoří škraloup) a nechte ji úplně vychladnout. Ve vedlejší misce vyšlehejte šlehačku do tuhé pěny a zapracujte ji do vystydlé krupicové kaše.

4. KROK

Nyní už můžete sestavit dort. Na podnos položte první těstovou placku, potřete ji polovičním množstvím krupicového krému a rozprostřete ho do rovnoměrné vrstvy. Na ni položte druhý korpus, ten potřete štědrou vrstvou meruňkového džemu, zakryjte dalším plátem těsta, na něj rozetřete zbytek smetanového krému, a nakonec uzavřete posledním korpusem.

5. KROK

V parní lázni rozpusťte čokoládu nalámanou na menší kousky a přelijte ji tekutou plnotučnou smetanou. Míchejte směs tak dlouho, dokud nezískáte hladkou, lesklou a tmavě hnědou polevu, kterou nalijte na vrchní plát těsta a rovnoměrně ji rozetřete po celém povrchu dortu. Nakonec celé cukrářské dílo vložte do lednice, kde ho nechte nejlépe přes noc vychladnout a ztuhnout. Druhý den naporcujte na obdélníkové porce a podávejte s čajem nebo kávou. 

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů