Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Křehké kulaté máslové sušenky bez mouky a mléka

4,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Křehké kulaté máslové sušenky bez mouky a mléka - postup přípravy

I když v naší domovině bývá zvykem péct sušenky téměř výhradně na Vánoce, je to velká škoda. Chuť na sladké totiž nikdy nespí, a tak ji většinou ukojíme kupovanými dobrotami plnými konzervantů a umělých příchutí. Dopřejte si domácí kvalitu a upečte si sušenky, které jsou nejen lepší, ale ve finále i levnější a zdravější než jejich komerční příbuzné. Nemusíte se bát, žádné složitosti se na vás nechystají. Tyhle kulaté potvůrky zvládnou upéct dokonce i děti.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka:
1. KROK

Než začnete s přípravou těsta na sušenky, alespoň půl hodiny předem vyndejte z lednice máslo i vajíčka. Velký plech vyložte pečicím papírem a troubu předehřejte na 170 °C. Pak můžete začít připravovat těsto. Do hluboké misky vložte 200 gramů másla, které při pokojové teplotě úplně změklo. Přisypejte k němu 60 gramů moučkového cukru a přidejte také vanilkovou esenci a špetku soli. Stěrkou pak začněte směs třít a míchat a nepřestávejte, dokud nezískáte jednolitou krémovitou směs. Vyklepněte dvě vajíčka, oddělte z nich žloutky, které přidejte k máslové hmotě. Bílky si schovejte pro příští využití.

2. KROK

Ke hmotě nakonec přisypejte 300 gramů kukuřičného škrobu a zapracujte ho do hmoty, abyste vytvořili soudržné a hutné těsto. Nakonec přisypejte také prášek do pečiva a znovu směs velmi dobře promíchejte. Pak pokračujte v hnětení ručně. Výsledné těsto by mělo být soudržné a nelepivé, ale třepivé a nepříliš pružné.

3. KROK

Z těsta odebírejte malé kousky o velikosti vnitřního důlku v dlani, formujte z nich kuličky a ty vyskládejte na připravený plech. Každou kuličku pak mírně rozplácněte. Když je plech plný, vložte ho do horní úrovně rozehřáté trouby. To je důležité, aby na sušenkách vznikly specifické ozdobné praskliny. Pečte sušenky po dobu 20 minut, během kterých vyběhnou nahoru a na povrchu popraskají. Poté přemístěte plech naopak do spodní části trouby a pokračujte v pečení dalších 5 až 10 minut.

4. KROK

Hotové sušenky by neměly být prakticky vůbec zlatavé. Jejich konzistence by měla být rozpadavá a křehká a barva světle žlutá. Po vyjmutí z trouby nechte sušenky úplně vychladnout. A podávejte se šálkem čaje nebo kávy. 

5. KROK

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů