Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Bramborové knedlíky

4,4
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 50 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Bramborové knedlíky - postup přípravy

Mohou být skvělou přílohou ke klasickému pečenému masu, stejně jako se dají jíst samotné, třeba s cibulkou a slaninou. Takové jsou bramborové knedlíky, které mají v české kuchyni velkou tradici. Jak si je připravit aby byly dokonalé? Podle tohoto receptu.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Brambory je potřeba uvařit ve slupce v mírně osolené vodě. Podle velikosti brambor je vařte asi 30 minut, dokud nejsou měkké i ve svém středu. Potom je nechte při pokojové teplotě chladnout a následně je můžete opatrně oloupat.




První vezměte opět uvařené brambory a nastrouhejte je na jemném struhadle. Hmotu dejte do mísy a přidejte k ní další jednotlivé suroviny, které jsou na bramborové knedlíky potřeba. Na míchání je vhodné použít ruce, díky kterým těsto zpracujete tak, jak je potřeba. Tedy důkladně, na požadovanou konzistenci. Těsto by nemělo být vodnaté, což lze eliminovat přidáním mouky.

Nyní můžete bramborové knedlíky uvařit. Nejprve je třeba vytvořit s nich požadovaný tvar. Může se jednat o šišky, může se jednat o malé kuličky, ale také špalíky, nebo třeba nesourodé kousky ve stylu chlupatých knedlíků. Jednotlivé kusy házejte do vroucí osolené vody a čekejte, až vyplavou. To je signál, že jsou uvařené. Můžete je proto vyndat a nechat okapat.

Pokud je nemáte jako přílohu k masu, špenátu a zelí, připravte si také něco k tomu. Vezměte slaninu, nakrájejte ji na kostky, dejte na pánev a opékejte. Potom přidejte také najemno nakrájenou cibulku. Opékejte do doby, než se slanina lehce vypeče a cibule nebude mít hnědou barvu. Potom se směsí smíchejte bramborové knedlíky a už se můžete pustit do servírování.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů