2 způsoby domácího sušení rajčat - postup přípravy
Letošní čerstvá úroda rajčat na sebe nenechá dlouho čekat, a tak je vhodné začít přemýšlet o tom, jak je uchovat i na horší časy. Zde najdete dva originální a skvělé způsoby, jak zakonzervovat rajčata i na déle než rok.
Ingredience
Pečená rajčata s česnekem v olivovém oleji
Rajčata rozpulte a vykrojte zbytky stopek. Poloviny ještě jednou rozpulte a rozložte je na plech pokrytý pečicím papírem tak, aby byla vyrovnaná pěkně jeden kousek vedle druhého. Takto připravte 2 plechy a zbytek použijte na sušení sluncem. Rajčata na plechu posypejte mořskou či himalájskou solí a také sušeným či čerstvým tymiánem nebo rozmarýnem. Plech s rajčaty vložte do trouby rozehřáté na teplotu 200 °C asi 1 hodinu.
Oloupejte česnek a nasekejte ho na hrubé kousky. Uzavíratelné sklenice vyčistěte a sterilizujte. Na dno nasypejte trochu česneku, posypejte ho tymiánem či čerstvým rozmarýnem a vyrovnejte na něj horká rajčata z trouby. Když jste zhruba v polovině sklenice, přisypejte zase jednu lžíci česneku a trochu tymiánu nebo rozmarýnu a vyrovnejte sklenici do plna. Navrch opět nasypejte trochu česneku a tymiánu a vše zalijte 30 ml olivového, případně jiného rostlinného oleje. Sklenice důkladně uzavřete víčky a postavte dnem vzhůru a nechte je takto stát 8 až 10 hodin.
Rajčata sušená na slunci
Rajčata vyrovnejte na tác s mírnými rozestupy od sebe a posypejte je solí. Tác položte na balkon na přímé slunce, kde nechte rajčata sušit 3 dny.
Třetí den z nich zbudou sušené křížaly, které sesypejte na hromádku a uskladněte v igelitovém sáčku na suchém a chladném místě.
Pro použití takto sušených rajčat je na 15 minut namočte do velmi horké vody a poté vodu slijte a rajčata nechte okapat. Druhou možností je nechat je 5 minut povařit, tehdy budou rajčata o něco měkčí. Poté je můžete použít do jakýchkoliv pokrmů i jako součást salátů.