Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Zeleninová směs do polévek bez octa a zavařování

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut

Zeleninová směs do polévek bez octa a zavařování - postup přípravy

Konzervace solí je lidstvu známa už od úsvitu dějin. Tímto způsobem lze uchovávat jak maso, tak i čerstvou zeleninu. Není potřeba žádná další sterilizace nebo octové nálevy, veškerou práci zařídí obyčejná sůl, jíž se ne nadarmo přezdívá bílé zlato. Prozradíme vám recept, jak uchovat čerstvou zeleninu, kterou s úspěchem můžete použít pro výrobu polévek a vývarů do omáček.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Uvedené množství surovin je určeno pro přípravu pěti zavařovacích sklenic o objemu 1 litr.




Mrkev oškrábejte, zbavte nati a nastrouhejte ji na hrubém struhadle.

Papriku umyjte, osušte, odstraňte stopky, jadřince i zbytky semínek zevnitř dutiny a nakrájejte ji na malé kostičky.

Cibuli oloupejte a nasekejte ji nahrubo.

Zelenou petrželku s koprem můžete namíchat buďto ve stejném množství, anebo použít jakýkoliv jiný libovolný poměr. My jsme zvolili více kopru. Použijte stonky i listy, přičemž listy nasekejte nožem a stonky rozmixujte mixérem.

Rajčata umyjte a nakrájejte na čtvrtky. Vhoďte je do mixéru a umixujte na pastu, anebo je semelte mlýnkem na maso.

Rajčatové pyré následně vložte do hluboké mísy, nasypejte do něj celý kilogram soli a důkladně promíchejte.

Vezměte si jinou velkou misku a vložte do ní nastrouhanou mrkev a pokrájenou bílou papriku, cibuli a zelené bylinky.

Dobře všechny druhy zeleniny navzájem promíchejte a zalijte je drcenými rajčaty se solí.

Znovu vše dobře promíchejte, aby se všechna zelenina dobře obalila solí.

Zeleninovou směs naplňte do nádob vymytých pastou z jedlé sody a vody a následně sterilizovaných 5 minut ve vroucí vodě. Zeleninu ve skleničkách lehce upěchujte a pevně uzavřete víčky.

Uskladněte sklenice na temném a chladném místě, nejlépe ve spíži nebo ve sklepě.

Zeleninu pak přidejte do vývarů, polévek či omáček – a dejte pozor, sama o sobě je slaná, a tak dosolujte až po ochutnání.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů