Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Nepečený dort s kávovou příchutí

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut

Nepečený dort s kávovou příchutí - postup přípravy

Ne každý dezert se musí péct. A ne na každý nepečený dort se musí nutně používat želatina. Seznamte se s jednoduchým a přitom velmi chutným zákuskem, který nevyžaduje zapnutí trouby a přitom skvěle drží svůj tvar.

Ingredience pro:
8 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Jako první přicházejí na řadu sušenky. Důležité je, aby se jednalo o sušenky zcela suché, bez jakýchkoliv náplní, nebo polev. Ty se vloží do mixéru, popřípadě se dá použít také kutr. Cílem je rozdrtit sušenky tak, až se z nich stane jemný prášek.




Ten bude jakousi náhradou mouky, a důvodem, proč už není nutné dort dále péct, jelikož každá ze sušenek tepelnou úpravou prošla už ve výrobě.

Příprava těsta je snadná

Když je ze sušenek jemný prášek, může se z něho připravit nepečené těsto. K rozdrcené směsi se přidá přepuštěné máslo a vše se důkladně zamíchá. Většina daného těsta se nasype do formy o průměru 20 centimetrů, lžící se rozmělní až do stran a právě na stěnách formy se vytvoří jakýsi mantinel, který bude určený jako hráz proti vytékání použité náplně.

Vyšlehejte náplň

Nepečený dort má jednoduchou náplň, jejímž základem je smetana. Tu je třeba šlehat až do chvíle, kdy začne houstnout, ale zároveň z ní ještě není tuhá šlehačka. V této chvíli se přidává cukr a pokračuje se ve šlehání. Nyní už do doby, kdy vznikne šlehačka požadované konzistence. Následně se přidává známý sýr mascarpone a znovu přichází na řadu šlehač.

Připravte si kávu

Náplň nechte chvíli odpočívat a připravte si kávu. 15 gramů instantní kávy zalijte malým množstvím horké vody a nechte rozpustit. Následně tento silná kávový základ nalijte do připravené vyšlehané náplně a znovu nechte šlehač, ať dělá svou práci. Vše domíchejte lžící nebo špachtlí, dokud nevznikne jednotná hmota připomínající vzhledem kakaovou šlehačku.

Finalizace nepečeného dortu

Připravenou náplň je možné přesunout do formy. Důkladně vytáhnout až k vytvořeným okrajům a dále vyhladit tak, aby horní povrch byl dokonale hladký. Ten je následně především pro dekoraci posypán zbytkem připraveného těsta – tedy sušenek s rozpuštěným máslem.

Poté už stačí formu umístit na 4 hodiny do lednice, kde vše zatuhne na požadovanou teplotu a dort bude perfektně držet svůj tvar. Poté není nic jednoduššího než rozkrojení, servírování a samozřejmě ochutnávka.

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů