4 chutné a dietní saláty s vařenými vejci - postup přípravy
Vařená vejce jsou díky obsahu vitaminů B12, A, D, E a K, selenu, vápníku, železa, bílkovin a dalších cenných látek hodnotnou součástí jídelníčku. Dopřejte si je jako součást některého z chutných a zdravých salátů, které jsou vhodné pro získání a udržení pevného zdraví i pěkné postavy.
Salát se špenátem, cizrnou, avokádem a medovým dresingem
Vajíčkový salát s mrkví, hráškem a parmazánem
Salát z červených fazolí a rajčat s octovou zálivkou
Salát z quinoy s okurkou, rajčaty a avokádem
Cizrnový salát se špenátem, avokádem a medovým dresingem
1. Vejce uvařte na tvrdo, nechte zchladnout, oloupejte a nakrájejte je na čtvrtky.
2. Listy římského salátu a baby špenátu zbavte tuhých řapíků, nakrájejte je na menší kousky a vsypte je do talíře. Vyskládejte na ně čtvrtky vařených vajíček, na plátky pokrájené avokádo, rozpůlená cherry rajčátka a trochu konzervované cizrny.
3. Salát posypejte nadrobno nasekanou jarní cibulkou, rozdrobeným sýrem feta a nahrubo nasekanými vlašskými ořechy.
4. V misce smíchejte olivový olej s citrónovou šťávou, prolisovaným česnekem, hořčicí, medem a trochou soli a pepře. Vše promíchejte vidličkou dohladka. Výsledným dresingem podle chuti zakapejte salát a podávejte.
Vajíčkový salát s mrkví, hráškem a parmazánem
1. Mrkev očistěte, rozpulte a nakrájejte ji na půlkolečka. Vložte je do kastrůlku, zalijte je vodou, přidejte špetku soli a nechte 10 minut povařit tak, aby se dala propíchnout vidličkou.
2. Vejce uvařte natvrdo, oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. Přidejte je do misky spolu s vařenou mrkví a konzervovaným či uvařeným hráškem.
3. Obsah misky zakapejte extra panenským olivovým olejem a citrónovou šťávou, přidejte nadrobno nasekanou petrželku a lžíci strouhaného parmazánu. Promíchejte a podávejte.
Salát z červených fazolí a rajčat s octovou zálivkou
1. Červené fazole z konzervy vložte do cedníku, propláchněte je a nechte je okapat.
2. Fazole vsypte do misky, přidejte k nim natvrdo uvařená a rozčtvrcená vajíčka, na kousky nakrájenou polovinu velkého rajčete a nadrobno nasekanou červenou cibuli.
3. Do misky nalijte olivový olej a bílý ocet, přidejte čtvrt lžičky dijonské hořčice, špetku soli a pepře a vše důkladně promíchejte. Zalijte salát dresingem, promíchejte ho a podávejte.
Salát z quinoy s okurkou, rajčaty a avokádem
1. Čtvrt hrnku quinoy vsypte do studené vody, zakryjte pokličkou a nechte ji vařit, dokud se veškerá voda nevsákne do zrníček. Odstavte ji ze sporáku, přemístěte na talíř a nechte ji vychladnout.
2. Na cizrnu nasypejte rozpůlená cherry rajčátka a na tenká čtvrtkolečka pokrájenou okurku. Přidejte kostičky avokáda a nakonec na plátky nakrájené vařené vejce.
3. V misce smíchejte creme fraiche nebo zakysanou smetanu s dijonskou hořčicí, promíchejte dohladka, výslednou směsí zakapejte salát a podávejte.