4 způsoby, jak v kuchyni využít lák od okurek

i Zdroj fotografie: iStock
i Zdroj fotografie: Pixabay
i Zdroj fotografie: Pixabay
i Zdroj fotografie: Pixabay
i Zdroj fotografie: Pixabay
Další 1 fotografie
Další 1 fotografie
ČAS PŘÍPRAVY
10 minut
ČAS VAŘENÍ
minut
NÁROČNOST
Snadná

4 způsoby, jak v kuchyni využít lák od okurek - postup přípravy

Když okurky ve sklenici zmizí v nenávratnu, vyvstává otázka, co s lákem. Vylít? Vypít? To první je bohapusté plýtvání a to druhé maximálně jako „poopičník léčivý“. Existují minimálně 4 dobré způsoby, jak lák využít v kuchyni, protože tato tekutina je nositelem velmi koncentrované chuti použitého koření.
1. KROK

1. Marináda na steaky


Ať už vepřové či hovězí maso, obojímu bude láková marináda velmi slušet. Nejenže mu dodá vyrovnanou a zajímavě pikantní příchuť, ale navíc zajistí, že i po pobytu na rozpálené pánvi bude maso šťavnaté a měkké.

Marináda z okurkového láku na maso

Pro přípravu marinády na steaky smíchejte nálev z okurek s trochou rostlinného oleje a prolisovaným česnekem. Přidejte také sůl a pepř a dobře promíchejte.

Maso vyrovnejte do mísy a zalijte jej připravenou marinádou, v níž ho nechte ponořené alespoň 2 hodiny, ale klidně i déle. Poté můžete začít se smažením či grilováním steaků. Ta vůně je nepopsatelná.

2. KROK

2. Marináda na zeleninu


Pokud vám v lednici zbyly bezprizorní kousky různé zeleniny, jako je zelí, mrkev nebo cibule, a navíc sklenice s lákem po okurkách, je to ideální sestava pro vzájemné kombinování. Takto naložená zelenina je totiž vynikající a nepotřebuje nijak dlouhý čas na přípravu.

Marinovaná zelenina v okurkovém nálevu

Čerstvé zelí, cibuli či mrkev nakrájejte na tenké proužky. Zeleninu vložte do čistých sklenic nebo třeba do mísy a zalijte ji zbylým lákem z okurek. Zajistěte, aby byly všechny kousky zeleniny úplně ponořené v nálevu. Poté sklenice uzavřete, mísu zakryjte víkem nebo alespoň přilnavou fólií a vložte na 1 až 2 hodiny do lednice.

Takto připravenou zeleninu můžete jíst jen tak, protože je neskutečně lahodná. Lze ji také použít jako přílohu k různým masitým pokrmům nebo ji použijte při běžném vaření a dodejte svým pokrmům nový rozměr chuti.

3. KROK

3. Do těsta na pečivo


Možná vás to překvapí, nicméně nálev z okurek je skvělým doplňkem těst na slané, ale i sladké pečivo, jimž dodá vláčnost a dokonalou strukturu.

Těsto na pečivo s okurkovým lákem

Smíchejte 1 sklenici nálevu z okurek s 80 ml rostlinného oleje. Přidejte 200 gramů hladké mouky a půl lžičky jedlé sody. Vše dobře promíchejte, přidejte vejce, 2 lžíce zakysané smetany a dalších 250 gramů mouky. Zadělejte nelepivé těsto a pokračujte v přípravě pečiva tak, jak jste zvyklí.

4. KROK

4. Omáčka na hranolky


Tato omáčka je kombinací majonézy a kečupu a je velmi oblíbená zejména v Americe. Její pikantní a zajímavá chuť nikoho nenechá chladným, přitom je na přípravu velmi jednoduchá.

Majonézovo-kečupová omáčka s lákem (nejen) na hranolky

Smíchejte 200 ml majonézy s polovičním množstvím kečupu. Směs dochuťte 4 lžičkami láku z okurek a podle chuti sušeným česnekem.

Omáčku důkladně promíchejte, nechte vychladit a podávejte jako doplněk k bramborovým hranolkům, americkým bramborám či ke smaženým kuřecím nugetám a jiným fritovaným pochutinám.

Galerie

Další 1 fotografie
Další 1 fotografie
Co si myslíte o receptu?
4/5 (76%) 153 hlasů
Nahlásit chybu
62 lidí právě čte
Zobrazit další recepty
Chci dostávat tajné recepty na e-mail zdarma

Cukroví

Polévky

Pomazánky

Předkrmy

Přílohy

Saláty

- iBILLBOARD_asyn_code_site_27073_section_1.txt - iBILLBOARD_asyn_code_site_27073_section_1.txt