Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

4 způsoby, jak v kuchyni využít lák od okurek

3,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 10 minut

4 způsoby, jak v kuchyni využít lák od okurek - postup přípravy

Když okurky ve sklenici zmizí v nenávratnu, vyvstává otázka, co s lákem. Vylít? Vypít? To první je bohapusté plýtvání a to druhé maximálně jako „poopičník léčivý“. Existují minimálně 4 dobré způsoby, jak lák využít v kuchyni, protože tato tekutina je nositelem velmi koncentrované chuti použitého koření.

Ingredience pro:
1 porce

Marináda na maso z láku od okurek

Marinovaná zelenina v okurkovém nálevu

Těsto na pečivo s okurkovým lákem

Majonézovo-kečupová omáčka s lákem (nejen) na hranolky

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

1. Marináda na steaky

Ať už vepřové či hovězí maso, obojímu bude láková marináda velmi slušet. Nejenže mu dodá vyrovnanou a zajímavě pikantní příchuť, ale navíc zajistí, že i po pobytu na rozpálené pánvi bude maso šťavnaté a měkké.

Marináda z okurkového láku na maso

Pro přípravu marinády na steaky smíchejte nálev z okurek s trochou rostlinného oleje a prolisovaným česnekem. Přidejte také sůl a pepř a dobře promíchejte.

Maso vyrovnejte do mísy a zalijte jej připravenou marinádou, v níž ho nechte ponořené alespoň 2 hodiny, ale klidně i déle. Poté můžete začít se smažením či grilováním steaků. Ta vůně je nepopsatelná.

2. KROK

2. Marináda na zeleninu

Pokud vám v lednici zbyly bezprizorní kousky různé zeleniny, jako je zelí, mrkev nebo cibule, a navíc sklenice s lákem po okurkách, je to ideální sestava pro vzájemné kombinování. Takto naložená zelenina je totiž vynikající a nepotřebuje nijak dlouhý čas na přípravu.

Marinovaná zelenina v okurkovém nálevu

Čerstvé zelí, cibuli či mrkev nakrájejte na tenké proužky. Zeleninu vložte do čistých sklenic nebo třeba do mísy a zalijte ji zbylým lákem z okurek. Zajistěte, aby byly všechny kousky zeleniny úplně ponořené v nálevu. Poté sklenice uzavřete, mísu zakryjte víkem nebo alespoň přilnavou fólií a vložte na 1 až 2 hodiny do lednice.

Takto připravenou zeleninu můžete jíst jen tak, protože je neskutečně lahodná. Lze ji také použít jako přílohu k různým masitým pokrmům nebo ji použijte při běžném vaření a dodejte svým pokrmům nový rozměr chuti.

3. KROK

3. Do těsta na pečivo

Možná vás to překvapí, nicméně nálev z okurek je skvělým doplňkem těst na slané, ale i sladké pečivo, jimž dodá vláčnost a dokonalou strukturu.

Těsto na pečivo s okurkovým lákem

Smíchejte 1 sklenici nálevu z okurek s 80 ml rostlinného oleje. Přidejte 200 gramů hladké mouky a půl lžičky jedlé sody. Vše dobře promíchejte, přidejte vejce, 2 lžíce zakysané smetany a dalších 250 gramů mouky. Zadělejte nelepivé těsto a pokračujte v přípravě pečiva tak, jak jste zvyklí.

4. KROK

4. Omáčka na hranolky

Tato omáčka je kombinací majonézy a kečupu a je velmi oblíbená zejména v Americe. Její pikantní a zajímavá chuť nikoho nenechá chladným, přitom je na přípravu velmi jednoduchá.

Majonézovo-kečupová omáčka s lákem (nejen) na hranolky

Smíchejte 200 ml majonézy s polovičním množstvím kečupu. Směs dochuťte 4 lžičkami láku z okurek a podle chuti sušeným česnekem.

Omáčku důkladně promíchejte, nechte vychladit a podávejte jako doplněk k bramborovým hranolkům, americkým bramborám či ke smaženým kuřecím nugetám a jiným fritovaným pochutinám.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů