Jak správně usmažit vánočního kapra

i Zdroj fotografie: iStock
i Zdroj fotografie: Pixabay
i Zdroj fotografie: Pixabay
ČAS PŘÍPRAVY
30 minut
ČAS VAŘENÍ
15 minut
NÁROČNOST
Snadná

Jak správně usmažit vánočního kapra - postup přípravy

I když smažení nepatří mezi nejzdravější způsob tepelné úpravy pokrmů, faktem je, že je zdaleka ten nejchutnější. A zejména Vánoce se bez pořádně vysmaženého kapra jednoduše neobejdou. Je ale vhodné vědět, která pravidla dodržet, aby byl výsledek co možná nejlepší.
1. KROK

Obecné zásady pro smažení ryb


Ať už v trojobalu nebo bez něj, kapr, štika nebo losos, smažení ryb má svá pravidla, která jsou univerzální, dají se aplikovat na kterýkoliv druh ryby a dílčí způsob přípravy a jejich dodržení je nutné pro perfektní výsledek vašeho kulinářského snažení.

1. Ke smažení ryb používejte výhradně pánve se silným dnem. Žár se dobře rozloží po celé jeho ploše a zabráníte tím nerovnoměrnému opečení, respektive částečnému spálení masa ještě předtím, než bude ryba kompletně hotová.

2. Nepoužívejte příliš mnoho oleje. Stačí jen tolik, aby pokryl dno pánve a dosahoval maximálně do výše 5 mm. Pokud byste oleje použili víc, snazší ani rychlejší přípravě to nijak nepomůže a ryba bude jen příliš mastná.

3. Pánev a olej pořádně rozpalte. Než položíte rybu do oleje, měl by být zahřátý na teplotu kolem 70 až 80 °C. Jenom tak se ihned nepřichytí ke dnu pánve a nehrozí tak její okamžité připálení.

4. Aniž byste rybu otáčeli či přiklápěli pokličkou, nechte ji na středním ohni nejprve osmažit po jedné straně dozlatova a až poté ji otočte na druhou stranu. Pokračujte ve smažení, dokud ryba nebude hotová, aniž byste ji během smažení znovu vícekrát otáčeli.

5. Pokud budete smažit rybu v trojobalu či v jiném druhu těstíčka, připravujte ji až bezprostředně před podáváním. Čím déle budete s podáváním čekat, tím více křupavá krusta navlhne.

6. Nesmažte rybu příliš dlouho, aby nebylo maso vysušené, ale ani příliš krátce. Při tepelné úpravě naporcovaných kousků silných do 3 cm jim dopřejte čas okolo 10 až 15 minut v naplno rozpáleném oleji. Větší kusy smažte jen na střední teplotu, v závislosti na velikosti až 30 minut.

2. KROK

Jak usmažit dokonalého kapra


1. Rybu nejprve důkladně očistěte od šupin a vnitřností a důkladně ji opláchněte tekoucí vodou.

2. Očištěného kapra nakrájejte na „podkůvky“ silné kolem 3 centimetrů a důkladně je osušte papírovými utěrkami od přebytečné vody. Maso následně potřete rostlinným olejem.

3. V misce smíchejte hladkou mouku se solí, trochou černého pepře a strouhanky. V této směsi kousky kapra ze všech stran obalte.

4. Rozpalte pánev a olej tak, aby olej začal lehce prskat. Až poté do něj vložte kapra, snižte žár na střední úroveň a nechte ho smažit z každé strany asi 5 až 7 minut, dokud se na povrchu neobjeví křupavá a zlatá kůrčička.

5. Po dosmažení odsajte papírovými utěrkami přebytečný tuk a ihned kapra podávejte.

3. KROK

Videopostup krok za krokem


Galerie

Co si myslíte o receptu?
4/5 (80%) 522 hlasů
Nahlásit chybu
121 lidí právě čte
Zobrazit další recepty
Chci dostávat tajné recepty na e-mail zdarma

Cukroví

Polévky

Pomazánky

Předkrmy

Přílohy

Saláty

- iBILLBOARD_asyn_code_site_27073_section_1.txt - iBILLBOARD_asyn_code_site_27073_section_1.txt