Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jak správně usmažit vánočního kapra

2,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Jak správně usmažit vánočního kapra - postup přípravy

I když smažení nepatří mezi nejzdravější způsob tepelné úpravy pokrmů, faktem je, že je zdaleka ten nejchutnější. A zejména Vánoce se bez pořádně vysmaženého kapra jednoduše neobejdou. Je ale vhodné vědět, která pravidla dodržet, aby byl výsledek co možná nejlepší.

Ingredience pro:
1 porce
Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Obecné zásady pro smažení ryb

Ať už v trojobalu nebo bez něj, kapr, štika nebo losos, smažení ryb má svá pravidla, která jsou univerzální, dají se aplikovat na kterýkoliv druh ryby a dílčí způsob přípravy a jejich dodržení je nutné pro perfektní výsledek vašeho kulinářského snažení.

1. Ke smažení ryb používejte výhradně pánve se silným dnem. Žár se dobře rozloží po celé jeho ploše a zabráníte tím nerovnoměrnému opečení, respektive částečnému spálení masa ještě předtím, než bude ryba kompletně hotová.

2. Nepoužívejte příliš mnoho oleje. Stačí jen tolik, aby pokryl dno pánve a dosahoval maximálně do výše 5 mm. Pokud byste oleje použili víc, snazší ani rychlejší přípravě to nijak nepomůže a ryba bude jen příliš mastná.

3. Pánev a olej pořádně rozpalte. Než položíte rybu do oleje, měl by být zahřátý na teplotu kolem 70 až 80 °C. Jenom tak se ihned nepřichytí ke dnu pánve a nehrozí tak její okamžité připálení.

4. Aniž byste rybu otáčeli či přiklápěli pokličkou, nechte ji na středním ohni nejprve osmažit po jedné straně dozlatova a až poté ji otočte na druhou stranu. Pokračujte ve smažení, dokud ryba nebude hotová, aniž byste ji během smažení znovu vícekrát otáčeli.

5. Pokud budete smažit rybu v trojobalu či v jiném druhu těstíčka, připravujte ji až bezprostředně před podáváním. Čím déle budete s podáváním čekat, tím více křupavá krusta navlhne.

6. Nesmažte rybu příliš dlouho, aby nebylo maso vysušené, ale ani příliš krátce. Při tepelné úpravě naporcovaných kousků silných do 3 cm jim dopřejte čas okolo 10 až 15 minut v naplno rozpáleném oleji. Větší kusy smažte jen na střední teplotu, v závislosti na velikosti až 30 minut.

2. KROK

Jak usmažit dokonalého kapra

1. Rybu nejprve důkladně očistěte od šupin a vnitřností a důkladně ji opláchněte tekoucí vodou.

2. Očištěného kapra nakrájejte na „podkůvky“ silné kolem 3 centimetrů a důkladně je osušte papírovými utěrkami od přebytečné vody. Maso následně potřete rostlinným olejem.

3. V misce smíchejte hladkou mouku se solí, trochou černého pepře a strouhanky. V této směsi kousky kapra ze všech stran obalte.

4. Rozpalte pánev a olej tak, aby olej začal lehce prskat. Až poté do něj vložte kapra, snižte žár na střední úroveň a nechte ho smažit z každé strany asi 5 až 7 minut, dokud se na povrchu neobjeví křupavá a zlatá kůrčička.

5. Po dosmažení odsajte papírovými utěrkami přebytečný tuk a ihned kapra podávejte.

3. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů