Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jak rozmrazit maso, aby zůstalo při přípravě vláčné a šťavnaté

Jak rozmrazit maso, aby zůstalo při přípravě vláčné a šťavnaté - postup přípravy

Maso zamrazujeme všichni. Díky tomu máme jeho velkou zásobu, kdykoliv potřebujeme uvařit nějaký ten gulášek či steak a nemusíme okamžitě běžet do obchodu. Potíž je v tom, že při rozmrazování mnoho lidí dělá spoustu chyb, které jsou následně vykoupeny suchým masem jako podrážka, ztrátou chuti a šťavnatosti. Jak se tedy maso rozmrazuje tak, aby k ničemu z toho nedošlo, a my jsme si i ze zmrazeného kusu mohli připravit ten pravý a čerstvý steak?

Ingredience pro:
1 porce
Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Mražení i rozmrazování zanechává škody



Během procesu mražení maso, stejně jako jiné suroviny, dostávají pořádně „do těla“. Mráz totiž funguje tak, že veškerá obsažená voda zvětšuje svůj objem, což nadělá pěknou paseku na buněčné úrovni. Všechny buňky se v podstatě roztrhnou a prasknou.




To samo o sobě připraví maso o značnou část jeho vlhkosti a chuti, protože ta se drží, tedy po zmrazená právě nedrží, v buňkách. Další paseku pak můžeme napáchat jeho necitlivým rozmrazením. Pokud máte co do činění s kuchyní, určitě už jste to někdy zažili. Maso jako podrážka, šťávy by se v něm člověk nedořezal. A o chuti taky příliš mluvit nelze.

Co tedy s tím? Důsledky mražení v domácích podmínkách nejspíše neodstraníme. Museli bychom si pořídit šokový zmrazovač, který bývá doménou profesionálních kuchyní a stojí nemalé částky peněz. Jak říká klasik, to se nedá nic dělat. Můžeme tedy alespoň maso před zmrazením co nejvíce osušit a následně ovlivnit způsob, jakým maso přivedeme zpátky k životu předtím, než s ním mrštíme o pánvičku nebo ho hodíme do trouby.

Rozmrazujte pomalu



Řešení vyžaduje trochu té časové flexibility a mírné plánování. Impulzivní rozhodnutí typu: „Teď si udělám guláš“ tomuto řešení příliš nepřeje. Pokud chcete zachovat ve zmrazeném mase alespoň trochu chuti, lepší je změnit své myšlenky na „Zítra si udělám guláš“ a připravit si maso den předem.

I když je mrtvé, nevystavujte ho zbytečným šokům. Proto nedávejte mražené maso z mrazáku rovnou do mikrovlnky, protože tím ho spolehlivě zabijete ještě víc, než je.

Raději ho vložte na talíř a pak do lednice. Tam ho nechte velmi pomalu a zvolna povolit do druhého dne. Tímto způsobem jednak zamezíte teplotním šokům, a když bude v lednici, nezačnou se na něm množit bakterie. Ty by se vám a vašemu trávení nejspíš taky příliš nelíbily.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů