Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Barevný pěnový dort

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut
čas vaření Vaření: 10 minut

Barevný pěnový dort - postup přípravy

Dort, který se vám dnes chystáme představit, se vám bude velmi hodit, pokud chystáte nějakou dětskou oslavu, protože jeho pastelové barvy i pěnová náplň obzvláště dětem velice chutná. Ani dospělí však touhle dobrotou nepohrdnou, a to z téhož důvodu. Je to velmi originální a pohledný dezert, kterým si zaručeně vysloužíte obdivné pohledy svých blízkých. Přesto, že na první pohled byste od něho čekali nějakou složitou přípravu, opak je pravdou. Ve skutečnosti je velice snadný a jednoduchý.

Ingredience pro:
10 porcí

Korpus

Barevná pěna

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Nejprve připravte korpus. Všechny přísady alespoň hodinu předem vyjměte z lednice, aby se ohřály na pokojovou teplotu. Zapněte troubu předehřát na 200 stupňů Celsia a plech vyložte pečicím papírem. Příprava je totiž velmi rychlá.




Připravte si dvě misky. Rozklepněte čtyři vajíčka, přičemž do jedné misky vložte žloutky a do druhé bílky. Bílky pak vyšlehejte elektrickým šlehačem do pevné pěny. Ke žloutkům přidejte cukr a vyšlehejte je do bílé a nadýchané pěnivé konzistence. Do žloutků přidejte mouku a bramborový škrob, zašlehejte a nakonec jemně špachtlí vmíchejte také tuhý sníh z našlehaných bílků.

Získané těsto nalijte do připraveného plechu a dejte péct do vyhřáté trouby zhruba na 10 minut, dokud těsto nezíská zlatavě hnědou barvu. Pak korpus vyjměte z trouby a nechte ho vychladnout.

Zatímco těsto chladne, připravte si barevnou pěnu. Každý druh želatiny rozpusťte ve vlastní misce s 250 mililitry vroucí vody, dobře rozmíchejte a nechte vychladnout.

Když začne želatina tuhnout, začněte šlehat šlehačkový krém. Do mísy nalijte 200 mililitrů smetany ke šlehání a šlehejte elektrickým šlehačem, dokud nezískáte pevnou šlehačku. Do ní vmíchejte citrónové želé a zamíchejte, aby se obě přísady spojily. Dalších 200 mililitrů smetany vyšlehejte v jiné misce a přidejte k ní jahodovou želatinu a totéž opakujte i se zbytkem smetany a borůvkovým želé.

Když smetanové pěny v miskách začínají tuhnout, vylijte je střídavě lžící na upečený a vychladlý korpus tak, abyste vytvořili různobarevné skvrny. Povrch celého dortu posypejte nastrouhanou čokoládou a vložte do lednice alespoň na 3 až 4 hodiny, aby pěna dokonale ztuhla. Nejlépe bude, když dort v lednici zůstane přes noc.

Pak už jen nakrájejte na porce a s chutí podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů