Bezový sirup s citrony a pomeranči - postup přípravy
Pokud chcete využít kvetoucího bezu, lze si z něho připravit osvěžující sirup. Jeho vůni a chuť skvěle doplňuje sladkost pomerančů a svěžest citronů.
Ingredience
Připravte si omyté bezové květy a dejte je do hrnce s 5 litry vody. Přidejte k nim kyselinu citronovou a na kolečka nakrájené citrony a pomeranče, které jste před tím velmi pečlivě omyli, např. ve vodě s jedlou sodou. Zamíchejte a nechte vše 24 hodin louhovat na temném chladnějším místě.
Nápoj přeceďte před síto a plátno nebo gázu, aby se zachytily všechny kousky ovoce a květy. Nezapomeňte je na závěr vymačkat přes plátno, abyste z nich dostali zbytky šťávy. Do scezené tekutiny přidejte cukr (nebo ho lze nahradit 1 kilogramem medu, což je mnohem zdravější) a pečlivě míchejte, dokud se nerozpustí.
Přelijte sirup do čistých láhví, zavřete je čistými víčky a vložte je do trouby. Rozehřejte ji na 90 °C a nechte v ní láhve 90 minut. Poté je nechte vychladnout a skladujte na temnějším místě, vydrží i celý rok.
Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.