Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí skořicový likér z vodky

Domácí skořicový likér z vodky - postup přípravy

Alkohol škodí zdraví, ale čas od času si jím připije každý. Kromě kupovaného boduje ten domácí. Připravit si ho nemusí být ani složité, ani nebezpečné. Stačí jenom správné základní suroviny a dodržení našeho postupu přípravy.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Vezměte trochu vodky, nalijte ji do hrnce a přisypte veškerý cukr. Lehce začněte zahřívat a míchejte, aby se cukr rozpustil. Nezahřívejte příliš, jinak se z vodky začne vypařovat alkohol. Když je cukr rozpuštěný, můžete do hrnce nalít zbývající vodku a vše důkladně promíchat, aby se tento známý alkoholický nápoj rovnoměrně ochutil použitým cukrem.

2. KROK

Do nádoby, ideálně třílitrového demižonu vložte jednotlivé ingredience. Tedy skořici, nastrouhaný muškátový oříšek a také kardamom. Kdo má rád i jiné bylinky, nemusí se bát je přidat. Dodají tomuto silnému likéru jak barvu, tak i chuť a samozřejmě i vůni. Ingredience v nádobě zalijte veškerou vodkou.

3. KROK

Lahev nebo jinou nádobu pevně uzavřete a dejte ji na chladnější místo. Lze ji uchovávat třeba ve sklepě, ve vinném sklípku, ale i v domácí vinotéce, nebo obyčejné lednici. Zde by měla odpočívat zhruba 2 týdny. Průběžně s ní vždy zahrkejte, aby se jednotlivé ingredience a vylouhované chutě promíchaly dohromady.

4. KROK

Po dvou týdnech nápoj přefiltrujte, nejprve pomocí klasického cedníku, který zachytí větší kusy použitého koření. Následně přefiltrujte ještě přes pláténko, které zajistí, že výsledný likér bude mít čiřejší konzistenci. Jeho barva by měla být ideálně tmavší. Toho lze docílit i použitými bylinkami. Následně nalijte do půl litrových lahví, které pevně uzavřete. Takto je likér z vodky připraven ke konzumaci, případně k uložení. Skladujte ho vždy důkladně zavřený, což mu dá jistotu, že z něho neuniknou příjemná aromata, ale ani chutě. A při konzumaci nezapomeňte na důležité pravidlo – všeho s mírou.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů