Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí cibulový čaj na rýmu a nachlazení

3,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 5 minut
čas vaření Vaření: 5 minut

Domácí cibulový čaj na rýmu a nachlazení - postup přípravy

Čas chřipek a nachlazení je tady, a proto je dobré mít vedle Paralenu ještě nějaký domácí lék, kterým bychom si mohli ulevit. Vyzkoušejte tento osvědčený elixír z cibule, česneku a citrónu.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Oloupejte cibuli a česnek a obojí nakrájejte na tenké plátky. Vhoďte je do hrnce, přilijte 240 ml čisté vody a na sporáku přiveďte k varu. Nechte směs pár minut provařit a odstavte ji z ohně.

2. KROK

Přes sítko slijte vývar od pevných částí a připravte se na malé kouzlo. Vývar z cibule a česneku je prakticky téměř čirý. Nyní však rozřízněte citrón a vymačkejte z něho šťávu, kterou přidejte do směsi. Uvidíte, jak náhle mění barvu na sytě růžovou až světle červenou.

3. KROK

Hotový čaj přelijte do hrnku a doslaďte ho přírodním medem, který ještě více posílí antibakteriální a léčivé účinky celé směsi. Tento speciální čaj užívejte jednou denně před spaním a zbavíte se zahlenění nosu i plic, podpoříte imunitní systém a dodáte cenné vitaminy a minerály.

4. KROK

A proč právě tyto ingredience?

Červená cibule působí jako přírodní antibiotikum i antivirotikum, to znamená, že ničí choroboplodné bakterie a viry, přičemž ale naopak pomáhá těm přátelským, které osidlují naše střeva. Mimo to obsahuje silný antioxidant quercetin, který pomáhá proti různým neduhům, včetně mnoha druhů rakoviny. Mimo to chrání nervový a kardiovaskulární systém, snižuje hladinu „zlého“ cholesterolu a zvyšuje hladinu toho „hodného“. Rovněž působí proti osteoporóze i proti infarktu a mrtvici.

Česnek podporuje dýchací systém, zabíjí viry způsobující chřipku a další choroby, léčí kašel, nachlazení, bronchitidu, astma a pomáhá i proti chrápání a jiným dýchacím potížím.

Citrón naopak podporuje přirozenou imunitu těla a doplňuje minerály, jako je vápník, železo, fosfor, měď nebo hořčík. Navíc dodává nápoji příjemně nakyslou příchuť.

5. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů