Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí skořicový likér s hřebíčkem a muškátovým oříškem proti nachlazení

Domácí skořicový likér s hřebíčkem a muškátovým oříškem proti nachlazení - postup přípravy

Kuchyně je malá alchymistická dílna. Mimo koláčů a omáček tu lze připravit i přírodní léčiva, které navíc báječně chutnají! Připravit si můžete třeba domácí třešňový likér, který po obohacení léčivými přísadami, jako je skořice, hřebíček, muškátový oříšek a máta, působí jako léčivý prostředek proti mnoha neduhům. Zbavit se tak můžete respiračních chorob i žaludečních infekcí.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Třešňový likér

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Nejprve si připravte domácí třešňový likér. Do velké uzavíratelné zavařovací sklenice nalijte dva litry červeného vína a přidejte jeden litr 99% potravinářského lihu. K tomu ještě jeden litr třešňového nebo višňového sirupu a čtyři lahvičky mandlové esence.

2. KROK

Sklenici pevně uzavřete víčkem a obsah uvnitř protřepejte, aby se všechny ingredience vzájemně dobře promísily. Nyní tuto nádobu uskladněte nejlépe na temné místo a každý den je protřepejte. Takto je nechte stát celkem 7 dní.

3. KROK

Po sedmi dnech pokračujte v přípravě skořicového likéru. Sklenici s likérem otevřete a přihoďte do ní 15 hřebíčků, jednu čajovou lžičku strouhaného muškátového oříšku (pozor, moc to s ním nepřehánějte, ve vyšších dávkách je totiž halucinogenní!), přidejte celé lístky máty a dvě tyčinky cejlónské skořice (to je také důležité, cejlónská skořice je totiž vhodná pro dlouhodobé užívání, na rozdíl od čínské skořice jménem Cassya, která může být ve vyšších dávkách toxická, takže pozor na to!)

4. KROK

Sklenici s přísadami opět uzavřete, vraťte zpátky do temna a nechte stát a louhovat dalších 10 dní. Každý den se k likéru vraťte a přísady uvnitř protřepejte. Tak zajistíte, že se z nich co nejlépe uvolní všechny důležité účinné látky. Po uplynutí 10 dnů slijte likér přes jemné sítko nebo přes plátno do uzavíratelných lahví a podávejte malého panáčka před každým hlavním jídlem jako aperitiv.

5. KROK

Nejenže vám tento likér pomůže k dobrému trávení a umí vyléčit i infekce žaludku a trávicí soustavy, ale důmyslná kombinace koření má silné protizánětlivé, a dokonce antivirové vlastnosti. Pomůže vám tak proti rýmě, chřipce a jiným nepříjemným virovým chorobám.

6. KROK

Důležité upozornění: Tomuto likéru by se měly vyhýbat těhotné a kojící ženy, stejně jako lidé, kteří trpí akutními a krvácivými vředy trávicího traktu! 

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů