Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Bílková roláda se smetanou, malinovým pyré a borůvkami

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut
čas vaření Vaření: 35 minut

Bílková roláda se smetanou, malinovým pyré a borůvkami - postup přípravy

Luxusní bílková roláda, známá též pod názvem roláda Meringue nebo Pavlova, se spoustou smetanové náplně ochucené malinami a borůvkami z vás udělá krále či královnu pečení. Přestože se na první pohled zdá, že bude složitá na přípravu, opak je pravdou a hravě si s ní poradí i mírně pokročilí cukráři.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience na těsto

Na krém

Na náplň

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Vyklepněte vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Na 200 g bílků by mělo připadnout asi 5–6 vajíček. Bílky vložte do mísy, přidejte špetku kyseliny citronové, popřípadě jednu lžičku citronové šťávy, a vše vyšlehejte do pěny. Jakmile začnou bílky získávat bělavou konzistenci, postupně přisypávejte cukr.

Asi po pěti minutách šlehání získáte pevnou a hladkou pusinkovou pěnu. Přisypejte k ní kukuřičný škrob a pomalu ho zašlehejte do směsi. Bílkové těsto ještě trochu promíchejte stěrkou a naneste jej na plech pokrytý pečicím papírem. Uhlaďte těsto do rovnoměrné vrstvy, povrch posypejte mandlovými plátky, zaprašte moučkovým cukrem a vložte korpus do trouby rozehřáté na teplotu 140 °C péct do dobu 35 minut.

2. KROK

Zatímco se korpus peče, připravte malinovou náplň. Použijte buďto zmrazené malinové pyré, anebo 350 gramů čerstvých malin, které svařte v hrnci s trochou vody a propasírujte přes jemné sítko, abyste je zbavili pecek a pevných částí. Poté postupujte stejně jako při použití zmrazeného pyré.

Pokud pracujete se zmrazeným pyré, vložte ho do hrnce, zasypejte ho cukrem a položte ho rozehřát na sporák. Jakmile všechno pyré roztaje, smíchejte kukuřičný škrob s trochou vody, promíchejte do hladké konzistence a tuto směs nalijte do malinového rozvaru. Chvíli za stálého míchání vařte, aby směs zhoustla do konzistence pudinku, a odstavte z plotny. Zakryjte kastrůlek pokličkou a nechte pyré zvolna zchladnout.

3. KROK

Upečený korpus vyndejte z trouby a znovu jeho povrch posypejte moučkovým cukrem. Poté zakryjte korpus kusem pečicího papíru, navrch položte mřížku a rychlým pohybem na ni upečený korpus z plechu otočte. Sejměte horký plech a opatrně sloupněte z těsta papír, na kterém se peklo, a nechte ho vychladnout.

4. KROK

Nakonec připravte krém. Smetanový sýr zasypejte 50 gramy moučkového cukru a přidejte lžičku vanilkového extraktu. Šlehačem pak přísady vyšlehejte dohladka. Jakmile se cukr spojí se smetanovým sýrem, přilijte smetanu a pokračujte ve šlehání, dokud nezískáte hladký krém. Ten rozetřete na vychladlý korpus do rovnoměrné, avšak docela tenké vrstvy. Nemusíte natírat i okraje, protože se budou ještě seřezávat do roviny.

5. KROK

Na vrstvu smetanového krému rozetřete malinové pyré, které posypejte borůvkami nebo ostružinami. Z užší strany pak s pomocí pečicího papíru stočte natřené těsto do pevné rolády. Zabalte ji do pečicího papíru, s jehož pomocí jste ji stáčeli, a uložte na 2 hodiny do lednice, aby se proležela, ztuhla a chutě všech použitých surovin se krásně propojily do sebe.

6. KROK

Po dvou hodinách vybalte roládu z papíru, odkrojte nehezké konce a servírujte jako ozdobu sváteční tabule.

7. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů