Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Borůvkový řez se smetanovou náplní

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 32 minut

Borůvkový řez se smetanovou náplní - postup přípravy

Borůvkový řez se smetanovou náplní je dezert, který kombinuje osvěžující chuť borůvek s jemnou smetanou. Po rozkrojení vypadá zajímavě, což ohromí vaše blízké.

Ingredience pro:
1 plech
+ -

Korpus

Smetanová náplň s drobenkou

Borůvková náplň

Poleva

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Nejprve připravte korpus. V míse vyšlehejte vaječné žloutky se špetkou soli a 60 g cukru. Jakmile se ingredience propojí, vešlehejte do směsi kakao a vodu. 

Poznámka: Všechny suché ingredience doporučujeme před použitím prosít. Díky tomu vznikne hladké těsto bez hrudek.

2. KROK

V jiné misce smíchejte mouku se škrobem a kypřicím práškem do pečiva. Suché ingredience následně vmíchejte do kakaové hmoty. Na závěr vyšlehejte z vaječných bílků a 60 g cukru tuhý sníh, který do těsta opatrně vmíchejte. 

3. KROK

Těsto nalijte do dortového ráfku na pečení a pečte ho v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 25 minut. 

Tip: Aby se korpus po upečení z dortového ráfku lépe vyndával, vymažte ho trochou másla a vysypte trochou mouky.

4. KROK

Po upečení korpus vyjměte z trouby a nechte ho volně vychladnout. Zatím připravte smetanovou náplň. V menší misce smíchejte želatinu se studenou vodou a nechte ji rozpustit. V jiné míse vyšlehejte smetanový sýr s moučkovým cukrem a vzniklou směs rozdělte na dvě stejné části. 

5. KROK

Korpus vyjměte z dortového ráfku a horizontálně ho rozřízněte na dvě části. Jednu část vložte do mixéru, kde z něj vytvořte hrubý prášek. Do jedné části smetanové náplně vmíchejte rozpuštěnou želatinu a poté prášek z korpusu. 

6. KROK

V jiné míse vyšlehejte smetanu dotuha a vmíchejte ji do směsi s korpusem. Smetanovou náplní potřete korpus a vložte ho na 15 minut do lednice. Mezi tím připravte borůvkovou náplň. 

7. KROK

Do pánve vložte omyté borůvky, které zasypte cukrem a zalijte citronovou šťávou. Poté je vařte na mírném ohni, pod pokličkou, 7 minut. Borůvky následně slijte do mísy. Šťávu odložte bokem a borůvky rozmixujte. 

8. KROK

Želatinu rozpusťte ve vodě stejně, jako jste to udělali u smetanové náplně s korpusem, vlijte ji do druhé části smetanové náplně, do které vmíchejte také rozmixované borůvky. 

9. KROK

V jiné míse vyšlehejte smetanu dotuha a vmíchejte ji do borůvkové náplně, kterou následně potřete povrch vychlazeného dezertu. 

Poznámka: Dezert vložte na dalších 30 minut do lednice.

10. KROK

Nyní připravte polevu. V misce smíchejte želatinu s vodou, rozpusťte ji a vmíchejte ji do borůvkové šťávy, kterou polijte povrch dezertu. Borůvkový řez vložte na další 3 hodiny do lednice a servírujte ho poté nakrájený na kousky. 

11. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

12. KROK

Videopostup krok za krokem

13. KROK
Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů