Bostonský krémový dort s čokoládou - postup přípravy
Bostonský krémový dort je lehký luxusní dezert, který obsahuje vanilkový krém a jemnou čokoládovou polevu. Nabídněte svým hostům něco skutečně výjimečného.
Krém
Korpus
K navlhčení
Poleva
Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny a poté do nich vešlehejte škrob. Do směsi přidejte mléko a směs zahřívejte 2–3 minuty, do zhoustnutí.
Krém přelijte do mísy, přikryjte ho potravinovou fólií a vložte ho do lednice, kde ho nechte do vychladnutí.
Tip: Aby na krému nevznikl škraloup, položte na něj potravinovou fólii tak, aby se ho přímo dotýkala.
Nyní připravte těsto. Vaječné bílky vyšlehejte se špetkou soli a cukrem do tuhého sněhu, do kterého postupně vešlehejte vaječné žloutky, jeden po druhém.
Do směsi přidejte olej, citronovou šťávu a nakonec mouku smíchanou s kypřicím práškem do pečiva.
Poznámka: Aby vzniklo hladké těsto bez hrudek, suché ingredience před použitím prosejte a do těsta je přidejte po částech.
Těsto vlijte do dortového ráfku vyloženého pečicím papírem a pečte ho v předehřáté troubě na 170 °C po dobu 30 minut. Zatím dokončete přípravu krému.
Ve větší míse vyšlehejte změklé máslo s vanilkovým cukrem a do směsi vešlehejte první část krému, kterou jste vyndali z lednice. Upečený korpus vyjměte z dortového ráfku a horizontálně ho rozřízněte na dvě části.
V misce smíchejte rum s vodou a moučkovým cukrem a tekutinou navlhčete obě části korpusu. První část korpusu vraťte zpět do dortového ráfku, jehož strany jste vyložili cukrářskou fólií a potřete ho krémem.
Na krém položte druhou část korpusu a dezert vložte na 2 hodiny do lednice. Zatím připravte čokoládovou polevu. Čokoládu rozpusťte s máslem v mikrovlnné troubě nebo vodní lázni – potrvá to asi 3 minuty.
Polevou ozdobte vychlazený dezert a vraťte ho na dalších 15 minut do lednice, dokud poleva nezhoustne.
Tip: Bostonský krémový dort servírujte nakrájený na kousky. Pokud chcete, aby dezert vypadal slavnostněji, ozdobte každou porci trochou šlehačky.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Deliziose ricette di Katrine