Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Leningradský dort podle sovětského receptu

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 70 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Leningradský dort podle sovětského receptu - postup přípravy

To, že se jedná o sovětský dezert, vás může trochu odradit. Věřte ale, že jde o vynikající dezert, který se bude vyjímat na slavnostním stole. S klidným srdcem ho můžete naservírovat svým hostům a užijí si ho také děti.

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Krém

Poleva

Na ozdobu

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Připravte si krém. Vejce rozšlehejte a smíchejte s cukrem. Přidejte mléko, promíchejte metličkou a dejte na mírný oheň. Vařte za stálého míchání, dokud směs nezhoustne. Směs by se neměla přehřát, jinak se žloutek srazí. Nechte směs vychladnout a zakryjte ji potravinářskou fólií, aby se nevytvořil škraloup.

2. KROK

Máslo vyšlehejte mixérem a postupně do něj přidávejte vychladlou mléčnou hmotu. Po každém přidání důkladně promíchejte. Během šlehání přidejte také brandy. Dejte si stranou 3 polévkové lžíce smetanové směsi. Do zbytku přidejte kakao a vyšlehejte do hladka.

3. KROK

Připravte si těsto. Máslo vyšlehejte s cukrem a vanilkovým cukrem do krému. Přidejte vejce a znovu promíchejte. Postupně přidejte mouku s práškem do pečiva a vypracujte těsto. Snažte se hnětení nepřehnat, jinak se máslo v těstě rozpustí a koláč bude tvrdý.

4. KROK

Rozdělte těsto na 4 díly. Každý díl rozválejte na čtverec 18×18 cm.

5. KROK

Vyválené těsto položte na pečicí papír a vložte na 15-20 minut do lednice. Poté pečte na plechu v troubě předehřáté na 180 stupňů po dobu 12-14 minut. Nechte vychladnout. Křehké těsto natřete smetanovou směsí. Zbytkem krému vyrovnejte boky dortu.

6. KROK

Na polevu přiveďte k varu smetanu. Nasypte do ní najemno nasekanou čokoládu, nechte 5 minut odstát a poté metličkou rozmíchejte do hladka. Touto polevou zalijte povrch připraveného dortu. Posypte drcenými arašídy a nechte odležet v lednici. Můžete servírovat!

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů