Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Slané buchty z bramborového těsta

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 40 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Slané buchty z bramborového těsta - postup přípravy

Už jste někdy pekli buchty z bramborového těsta? Že nikoliv? Pak je určitě vyzkoušejte podle tohoto receptu. Jsou stejně tak chutné, jako klasické kynuté. Rozplývají se jen na jazyku a plnit je v podstatě můžete, čímkoliv se vám zachce. Protože jsou slané, hodit se do nich bude třeba uzené maso, nebo zelí.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Nejprve si oloupejte brambory, opláchněte je a dejte vařit ve vodě do změknutí. Následně sceďte vodu do mísy a vytvořte mixérem bramborovou kaši. Tu nechte chvíli vychladnout. V další fázi se pusťte do přípravy těsta na buchty. Ve velké míse smíchejte rozdrobené droždí s cukrem, přidejte 250 ml šťávy z vařených brambor, rozpuštěné chlazené máslo, zasypte polohrubou moukou a promíchejte. Také do těsta přidejte bramborovou kaši, strouhaný ovčí sýr a vypracujte hladké měkké a homogenní těsto.




Ze zhotoveného těsta poté tvořte přiměřeně velké buchty a pokládejte je na plech vystlaný pečícím papírem. Těsto potřete rozšlehaným žloutkem, posypejte dle libosti sezamovými semínky a dejte péct do trouby při 180 stupních na 40 minut. Podávejte vychladlé například se sklenicí kefíru, či mlékem. Buchty jsou krásně nadýchané, lahodné a slanost jim dodává zejména ovčí sýr telemea, což je prakticky něco jako balkánský sýr. Tento pokrm je rovněž ideální chuťovka na společenské večery. Přejeme vám dobrou chuť!

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů