Neobvykle chutné, snadné a levné pečivo z listového těsta

Dalších 7 fotografií
Dalších 7 fotografií
ČAS PŘÍPRAVY
70 minut
ČAS VAŘENÍ
35 minut
NÁROČNOST
Snadná

Neobvykle chutné, snadné a levné pečivo z listového těsta - postup přípravy

Alternativa k chlebu, rohlíkům a slanému pečivu. To je placatý chléb z listového těsta, k jehož přípravě je třeba jen pár základních surovin a trocha času. Výsledné pečivo můžete využít jako podklad pro různé druhy pomazánek či jako doplněk k masitým či zeleninovým pokrmům. Můžete do něj samozřejmě i ledacos zapéct, fantazii se meze nekladou. My vám přinášíme základní recept.

Do mísy prosejte hladkou mouku, abyste ji zbavili zatvrdlých hrudek a přidejte lžíci soli. Důkladně promíchejte a doprostřed vyhlubte jamku, do níž nalijte do ní studenou vodu.

Ručně nebo hnětačem z vody a mouky uhněťte soudržné, pevné a nelepivé těsto, z něhož vytvarujte kouli a v míse ji zakryjte igelitovou potravinářskou fólií. Takto nechte těsto stát při pokojové teplotě 15 minut.

Mezitím v kastrůlku zahřejte olej a v něm rozpusťte půl kostky másla. Dobře promíchejte a nechte vychladnout.

Odpočaté těsto vyklopte z mísy na pracovní plochu, ručně ho trochu propracujte, vytvořte z něj válec a ten rozdělte na 8 stejně velkých dílům, ze kterých vyválejte kouličky.

Vezměte jednu kouli a vyválejte ji na ne příliš tenkou placku zhruba o průměru talíře. Přeneste ji na talíř či podnos a celý povrch těsta potřete směsí rozpuštěného másla s olejem.




Stejně postupujte i s ostatními těstovými koulemi a placky vršte na talíř na sebe. Talíř se všemi plackami pak zakryjte potravinářskou fólií a nechte 15 minut odpočívat.

Po čtvrthodině vezměte jednu z placek a rukama ji na pracovní ploše roztáhněte do velmi tenkého plátu, z něhož vytvořte čtverec tak, že překládáte strany plátu do středu.

Stejně pak postupujte i se zbylými pláty těsta, které vložte do plechu, potřetí zakryjte fólií a nechte už jen 10 minut stát.

Plech pak vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 30 až 35 minut, dokud povrch nezezlátne.

Po vytažení z trouby nechte dobrotu vychladnout, pak rozdělte na menší obdélníčky a podávejte namísto pečiva.

Galerie

Dalších 7 fotografií
Dalších 7 fotografií
Co si myslíte o receptu?
5/5 (82%) 259 hlasů
Nahlásit chybu
133 lidí právě čte
Zobrazit další recepty
Chci dostávat tajné recepty na e-mail zdarma
Dezerty, moučníky, sladkosti
Nadýchaný koláč z máslového těsta
0 hlasů
20 minut
40 minut
Dezerty, moučníky, sladkosti
Krémový a vláčný dezert s jogurtovou náplní
0 hlasů
20 minut
40 minut
Dezerty, moučníky, sladkosti
Mandarinkový dort neobyčejného vzhledu
0 hlasů
15 minut
30 minut
Bezmasá jídla
Vegetariánské žampiónové špízy
0 hlasů
40 minut
15 minut

Cukroví

Polévky

Pomazánky

Předkrmy

Přílohy

Saláty