Domácí smažené sýrové preclíky z kefírového těsta

Další 2 fotografie
Další 2 fotografie
ČAS PŘÍPRAVY
40 minut
ČAS VAŘENÍ
20 minut
NÁROČNOST
Snadná

Domácí smažené sýrové preclíky z kefírového těsta - postup přípravy

Sýrové preclíky si snadno připravíte doma ze základních surovin. Poradíme vám recept krok za krokem, se kterým nemůžete šlápnout vedle. Nemusíte mít ani žádné zvláštní zkušenosti s pečením, abyste je s přehledem zvládli. A výsledek bude vždycky perfektní.
1. KROK

Smíchejte kefír s jednou čajovou lžičkou jedlé sody a důkladně ji rozmíchejte. Tuto směs pak vlijte do hluboké misky. Vyklepněte k němu dvě vajíčka a přidejte jednu čajovou lžičku soli a vše důkladně promíchejte do hladké a homogenní konzistence.

2. KROK

Zelenou jarní cibulku nakrájejte na jemná kolečka a sýr nastrouhejte na jemném (nebo i hrubém) struhadle. Obě přísady přisypejte do misky s kefírovou směsí s vajíčkem a vše míchejte lžící či metličkou 5 až 10 minut, aby se všechny přísady dobře vzájemně promísily. Nakonec ke směsi v několika fázích zapracujte hladkou mouku, kterou jste předem proseli přes jemné sítko a zbavili ji tak zatuhlých hrudek.

3. KROK

Pracovní plochu posypejte trochou hladké mouky a přeneste na ni těsto z mísy. Ručně jej pak hněťte dalších 5 až 10 minut, abyste získali pevné, soudržné a nelepivé těsto. Zformujte z něho kouli a tu rozválejte válečkem na obdélníkový plát silný kolem dvou milimetrů. Ostrým nožem nebo lépe kolečkem na pizzu rozkrájejte těstový obdélník na proužky tak, že těsto nejprve podélně rozkrojte na poloviny a ty pak rozřežte na kousky o šířce kolem jednoho až dvou centimetrů.

4. KROK

Připravte si pánev se silným dnem a vysokými bočnicemi, anebo vhodný hrnec, který naplňte silnější vrstvou oleje. Zahřejte olej na kamnech a když je horký, opatrně do něj vyskládejte první várku těstových proužků. Smažte je po obou stranách a pravidelně je obracejte na druhou stranu.

5. KROK

Když jsou preclíky zlatavé, vyjměte je z pánve a nechte je okapat na talíři vyloženém vrstvou papírových utěrek, abyste je zbavili přebytečného oleje po smažení. Stejným způsobem pak zpracujte i ostatní preclíky. Pokud chcete, posypejte preclíky po usmažení trochou hrubozrnné soli, nechte vychladnout a podávejte jako občerstvení k televizi nebo na domácí party. 

Galerie

Další 2 fotografie
Další 2 fotografie
Co si myslíte o receptu?
5/5 (82%) 312 hlasů
Nahlásit chybu
59 lidí právě čte
Zobrazit další recepty
Chci dostávat tajné recepty na e-mail zdarma
Hlavní chody
Masová směs s rýží
1 hlasů
20 minut
45 minut
Hlavní chody
Pečená žebírka s bramborem a zakysanou smetanou
4 hlasů
30 minut
55 minut
Zavařování
Naložené kuřecí maso
42 hlasů
30 minut
300 minut
rychlé pokrmy
Domácí párek v rohlíku, který se stane netradiční svačinou
0 hlasů
15 minut
25 minut

Cukroví

Polévky

Pomazánky

Přílohy

Saláty