Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí smažené sýrové preclíky z kefírového těsta

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 40 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Domácí smažené sýrové preclíky z kefírového těsta - postup přípravy

Sýrové preclíky si snadno připravíte doma ze základních surovin. Poradíme vám recept krok za krokem, se kterým nemůžete šlápnout vedle. Nemusíte mít ani žádné zvláštní zkušenosti s pečením, abyste je s přehledem zvládli. A výsledek bude vždycky perfektní.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Smíchejte kefír s jednou čajovou lžičkou jedlé sody a důkladně ji rozmíchejte. Tuto směs pak vlijte do hluboké misky. Vyklepněte k němu dvě vajíčka a přidejte jednu čajovou lžičku soli a vše důkladně promíchejte do hladké a homogenní konzistence.

2. KROK

Zelenou jarní cibulku nakrájejte na jemná kolečka a sýr nastrouhejte na jemném (nebo i hrubém) struhadle. Obě přísady přisypejte do misky s kefírovou směsí s vajíčkem a vše míchejte lžící či metličkou 5 až 10 minut, aby se všechny přísady dobře vzájemně promísily. Nakonec ke směsi v několika fázích zapracujte hladkou mouku, kterou jste předem proseli přes jemné sítko a zbavili ji tak zatuhlých hrudek.

3. KROK

Pracovní plochu posypejte trochou hladké mouky a přeneste na ni těsto z mísy. Ručně jej pak hněťte dalších 5 až 10 minut, abyste získali pevné, soudržné a nelepivé těsto. Zformujte z něho kouli a tu rozválejte válečkem na obdélníkový plát silný kolem dvou milimetrů. Ostrým nožem nebo lépe kolečkem na pizzu rozkrájejte těstový obdélník na proužky tak, že těsto nejprve podélně rozkrojte na poloviny a ty pak rozřežte na kousky o šířce kolem jednoho až dvou centimetrů.

4. KROK

Připravte si pánev se silným dnem a vysokými bočnicemi, anebo vhodný hrnec, který naplňte silnější vrstvou oleje. Zahřejte olej na kamnech a když je horký, opatrně do něj vyskládejte první várku těstových proužků. Smažte je po obou stranách a pravidelně je obracejte na druhou stranu.

5. KROK

Když jsou preclíky zlatavé, vyjměte je z pánve a nechte je okapat na talíři vyloženém vrstvou papírových utěrek, abyste je zbavili přebytečného oleje po smažení. Stejným způsobem pak zpracujte i ostatní preclíky. Pokud chcete, posypejte preclíky po usmažení trochou hrubozrnné soli, nechte vychladnout a podávejte jako občerstvení k televizi nebo na domácí party. 

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů