Bratislavské plecko se zeleninovou omáčkou - postup přípravy
Bratislavské plecko, podle Youtube kanálu Recepty bez brepty, je syté jídlo, které zvládnou i začátečníci. Šťavnaté maso s lahodnou omáčkou se hodí i na oslavy.
Základ
Do omáčky
Maso očistěte a omotejte ho provázkem, aby lépe drželo tvar. Poté ho osolte, opepřete a na rozpáleném oleji smažte, ze všech stran, přibližně 4–6 minut.
Poznámka: Snahou je, aby se maso pouze zatáhlo.
Maso vyjměte a vložte ho do zapékací mísy. Na výpeku poté smažte nadrobno nakrájenou cibuli po dobu 2–3 minut, dozlatova. K cibuli vmíchejte rajský protlak a pokračujte ve smažení 5 minut.
Směs zalijte vývarem, do hrnce vraťte maso a, pod pokličkou, ho duste 2 hodiny.
Poznámka: Po hodině dušení maso otočte.
Maso z hrnce vyjměte a omáčku redukujte až 30 minut, do chvíle, kdy získá požadovanou konzistenci. Omáčku následně smíchejte s moukou a mlékem. Jakmile se ingredience propojí, vmíchejte do omáčky sůl, dle vlastní chuti, hrášek a mrkev s celerem a okurkami, nakrájenými na kousky.
Omáčku se zeleninou vařte 10 minut a na závěr do ní vmíchejte smetanu. Poté ji dochuťte nálevem z okurek, citronovou šťávou a případně také solí.
Poznámka: Množství nálevu a šťávy určete na základě vlastních požadavků na kyselost pokrmu.
Bratislavské plecko servírujte nakrájené na plátky s připravenou omáčkou a houskovým knedlíkem.
Tip: Každou porci můžete ozdobit petrželkou.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Recepty bez brepty