Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Briošky s pudinkem z kynutého těsta

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 21 minut

Briošky s pudinkem z kynutého těsta - postup přípravy

Připravte si nadýchané briošky s pudinkem, podle tradičního švýcarského receptu. Tento pokrm je ideální jako sladká snídaně nebo originální dezert po vydatném jídle.

Ingredience pro:
1 plech
+ -

Kvásek

Těsto

Krém

Náplň

Na potření

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Nejprve připravte krém. Do hrnce nalijte mléko, které přiveďte k varu. Mezitím vyšlehejte vaječné žloutky s cukrem. Jakmile se ingredience propojí, vmíchejte do nich kukuřičný škrob a vanilkový extrakt.

2. KROK

Do směsi vmíchejte horké mléko a vše přelijte zpět do rendlíku. Pokračujte ve vaření další 2–3 minuty, do zhoustnutí. Rendlík odstavte z tepla a do krému vmíchejte změklé máslo. 

3. KROK

Poté, co se málo rozpustí, krém přendejte do mísy, přikryjte ho potravinovou fólií, vložte do lednice a nechte volně vychladnout. 

Tip: Aby na krému nevznikl škraloup, fólii na něj položte tak, aby se ho přímo dotýkala.

4. KROK

Nyní připravte těsto. V misce smíchejte mléko s droždím, misku přikryjte fólií nebo utěrkou a droždí nechte 3  minuty reagovat. V míse od robota smíchejte mouku s cukrem, špetkou soli, vejci a kváskem. 

5. KROK

Mísu vložte do robota a uhněťte těsto, do kterého zapracujte změklé máslo. Těsto přikryjte potravinovou fólií, utěrkou a nechte ho 1 hodinu kynout na teplém místě. 

Tip: Chcete-li urychlit kynutí, vložte zakryté těsto do vypnuté trouby a pod něj položte misku s vroucí vodou. 

6. KROK

Vykynuté těsto vyválejte na plát o výšce 0,5 cm, polovinu plátu potřete krémem a posypte čokoládovými kousky. Druhou, nepotřenou, polovinou těsta náplň zakryjte, okraje zarovnejte a těsto nakrájejte na proužky o šířce cca 5 cm.

7. KROK

Kousky těsta vyskládejte na plech, vyložený pečicím papírem, přikryjte je utěrkou a nechte je kynout dalších 30 minut. Poté těsto potřete směsí mléka a vaječného žloutku a pečte ho v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 12–15 minut.

8. KROK

Briošky s pudinkem nechte, pod utěrkou, volně vychladnout na chladící mřížce a poté je podávejte ke kávě nebo čaji. 

9. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

10. KROK

Videopostup krok za krokem

11. KROK

Zdroj receptu: Snadné recepty

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů