Briošky s pudinkem z kynutého těsta - postup přípravy
Připravte si nadýchané briošky s pudinkem, podle tradičního švýcarského receptu. Tento pokrm je ideální jako sladká snídaně nebo originální dezert po vydatném jídle.
Kvásek
Těsto
Krém
Náplň
Na potření
Nejprve připravte krém. Do hrnce nalijte mléko, které přiveďte k varu. Mezitím vyšlehejte vaječné žloutky s cukrem. Jakmile se ingredience propojí, vmíchejte do nich kukuřičný škrob a vanilkový extrakt.
Do směsi vmíchejte horké mléko a vše přelijte zpět do rendlíku. Pokračujte ve vaření další 2–3 minuty, do zhoustnutí. Rendlík odstavte z tepla a do krému vmíchejte změklé máslo.
Poté, co se málo rozpustí, krém přendejte do mísy, přikryjte ho potravinovou fólií, vložte do lednice a nechte volně vychladnout.
Tip: Aby na krému nevznikl škraloup, fólii na něj položte tak, aby se ho přímo dotýkala.
Nyní připravte těsto. V misce smíchejte mléko s droždím, misku přikryjte fólií nebo utěrkou a droždí nechte 3 minuty reagovat. V míse od robota smíchejte mouku s cukrem, špetkou soli, vejci a kváskem.
Mísu vložte do robota a uhněťte těsto, do kterého zapracujte změklé máslo. Těsto přikryjte potravinovou fólií, utěrkou a nechte ho 1 hodinu kynout na teplém místě.
Tip: Chcete-li urychlit kynutí, vložte zakryté těsto do vypnuté trouby a pod něj položte misku s vroucí vodou.
Vykynuté těsto vyválejte na plát o výšce 0,5 cm, polovinu plátu potřete krémem a posypte čokoládovými kousky. Druhou, nepotřenou, polovinou těsta náplň zakryjte, okraje zarovnejte a těsto nakrájejte na proužky o šířce cca 5 cm.
Kousky těsta vyskládejte na plech, vyložený pečicím papírem, přikryjte je utěrkou a nechte je kynout dalších 30 minut. Poté těsto potřete směsí mléka a vaječného žloutku a pečte ho v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 12–15 minut.
Briošky s pudinkem nechte, pod utěrkou, volně vychladnout na chladící mřížce a poté je podávejte ke kávě nebo čaji.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Snadné recepty