Buchty na páře plněné povidly - postup přípravy
Nadýchané buchty na páře, plněné sladkými povidly, se hodí k obědu i večeři. Nemáte-li chuť na maso, připravte si tento snadný a rychlý pokrm, který milují i děti.
Kvásek
Těsto
Náplň
Na pomazání
Na posypání
Mléko smíchejte s čerstvým droždím a cukrem. Směs odložte bokem a nechte droždí reagovat. V míse od robota smíchejte mouku s olejem, špetkou soli a vanilkovým cukrem.
Do směsi s moukou přidejte kvásek a uhněťte těsto, které posypte trochou mouky, přikryjte čistou utěrkou a nechte ho kynout 1–2 hodiny na teplém místě.
Na dno hrnce vlijte vodu, kterou přiveďte k varu. Do hrnce vložte nerezový pařáček na knedlíky tak, aby otvory nebyly ponořeny ve vodě. Než se voda začne vařit, těsto vyválejte na plát o výšce 0,5 cm, které rozdělte na stejně velké čtverce.
Každý čtverec těsta, který by měl mít váhu 80–100 g, pokryjte povidly, která do těsta zabalte. Vytvoříte tak buchtu, kterou vložte do hrnce s pařáčkem, kde její povrch potřete olejem.
Postup opakujte také u zbytku ingrediencí a pokrm napařujte 20 minut, pod pokličkou. Buchty na páře servírujte s máslem a posypané Grankem.
Tip: Aby se těsto k pařáčku nelepilo, pomažte ho trochou oleje.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Viktor Nagy