Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Česneková pesta

Česneková pesta - postup přípravy

Právě probíhá sklizeň posledního česneku na zahrádkách, proto pro vás máme skvělé tipy, jak tento přírodní zázrak ideálně zužitkovat. Připravte si tato chutná pesta, která výborně doplní jakékoliv druhy těstovin, nebo italských omáček na masové pokrmy. A když budete pesta uchovávat vhodným způsobem, vydrží vám i několik týdnů zcela bez zkázy. Doplňte vitamíny s česnekem a pusťte se do toho!

Ingredience pro:
1 porce

Česnekové pesto s citronem

Česnekové pesto s koprem

Česnekové pesto po Italsku

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Česnek v kombinaci s citronem: Dokonalé spojení

Tohle osvěžující a chutné pesto si zkrátka zamilujete. Potřebovat budete následující ingredience:




  • čtvrt kila česneku
  • malou lžičku kuchyňské soli
  • 30 ml kvalitního extra panenského olivového oleje
  • velkou lžíci šťávy z citronu

Všechny výše uvedené suroviny vložte do mixéru a vytvořte hladké pesto. To plňte do malých skleniček, uzavřete víčkem a uložte v lednici. Možností je ingredience rozdrtit i v hmoždíři. Zabere to ale více práce.

Česnek s voňavým koprem

Česnekové pesto s vůní kopru může oživit kdejaký masový pokrm. Perfektní však bude například i na mořské plody. Jeho výroba je velice snadná. Potřebujete jen čtvrt kila česneku, dvě větvičky čerstvého kopru, 30 ml rostlinného oleje, malou lžičku kuchyňské soli a velkou lžíci jablečného octa.

Všechny suroviny opět rozmixujte do hladka a naplňte další kusy sklenic. Uchovávejte v chladu a temnu pečlivě uzavřené.

Česnekové pesto s vůní Itálie: Přidejte bazalku!

Tohle pesto si nejspíš pro plnou a intenzivní chuť zamilujete nejvíc. Hodí se prakticky do všech italských pokrmů. Zhotovit z něj můžete jak omáčku na těstoviny, tak i přeliv na různé mořské plody. Chutná báječně!

Potřebujete jen pár surovin. Opět čtvrt kilogramu česneku, 8 velkých lžic kvalitního olivového oleje, 4 hrnky čerstvých listů z bazalky, půl hrnku strouhaného parmazánu, malou lžičku soli, půl hrnku až hrnek piniových oříšků.

Vše rozdrťte v hmoždíři, nebo mixéru a vyrobte si to nejlepší pesto, které může existovat. Vložte do sklenice a dejte do chladničky, kde vám vydrží i několik měsíců.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů