Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Domácí arašídové máslo

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut

Domácí arašídové máslo - postup přípravy

Arašídy jsou známé i pod názvem podzemnice olejná. Tyto ořechy pochází z jihu Ameriky a jsou velice výživné pro naše tělo. Obsahují celou řadu vitamínů B, antioxidantů, bílkovin a zdravých tuků. Dá se z nich vyrobit olej, nebo máslo, a právě to si s námi můžete nyní připravit.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Jak postupovat při přípravě arašídového másla?



Nejprve arašídy proberte, abyste zjistili, zda jsou opravdu všechny ořechy v pořádku. Pak si do hlubší pánve nalijte slunečnicový olej, rozpalte jej a vsypte do něj všechny arašídy. Opražte je ze všech stran a posléze je přesuňte do mixéru.




V něm ořechy rozdrťte na jemné pyré a ochuťte buď solí, nebo cukrem. Arašídový krém nalijte do misky a nechte stát asi tři až čtyři dny. Po uplynutí této doby můžete pozorovat tvorbu arašídového másla. Z hmoty je nutné naběračkou odebrat vzniklý arašídový olej. Ten rozhodně nevyhazujte. Lze jej použít jak při vaření, tak například do salátů.

Skladování arašídového másla



Vyrobené arašídové máslo přesuňte z misky do uzavíratelné sklenice a uchovávejte na chladném a temném místě. Lze jej umístit i do lednice. Produkt vám vydrží velice dlouhou dobu.

Použít sladké máslo z arašídů lze na opečené tousty a skvělé je pak i v kombinaci s ovocnou marmeládou. Hodí se i jako přísada do různých dortových krémů. Například s hořkou, nebo mléčnou čokoládou bude perfektní. Až ochutnáte to domácí arašídové máslo, nikdy si už nebudete kupovat žádné v obchodě.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů