Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Česneková polévka s křupavými krutony na italský způsob

3,7
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Česneková polévka s křupavými krutony na italský způsob - postup přípravy

V Českých končinách známe česnečku často toho nejprostšího charakteru. Čirý vývar se spoustou česneku a pár bramborami, které jsou čas od času doplněné restovanou slaninou pro ozvláštnění. A tím nemyslíme, že je špatná, ba právě naopak! Nicméně Italové přišli na úplně jiné pojetí této klasické polévky a proměnili ji v cosi zcela jiného. Podívejte se a nechte se inspirovat. Dobrých polévek totiž není nikdy dost.

Ingredience pro:
8 porcí

Vývar

Polévka

Krutony

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Nejdříve ze všeho si připravte zeleninový vývar. Do hrnce vhoďte očištěnou a nahrubo nakrájenou cibuli, mrkev, čtyři stonky řapíkatého celeru a jednu bílou papriku nakrájenou na kolečka. Vše zalijte studenou vodou, přidejte jednu lžičku soli, přiklopte pokličkou, přiveďte k varu a nechte vařit 15 minut.

2. KROK

Oloupejte dvě červené cibule, rozkrojte je na čtvrtiny a ty rozkrájejte na jemné proužky. Dobře umyjte pórek, rozkrojte ho na polovinu, jednu si uložte na příští použití a druhou nakrájejte na nudličky. Pórek s cibulí vhoďte do pánve, zakápněte olivovým olejem, promíchejte a nechte 15 minut restovat. Vyloupejte česnek z celé paličky a nakrájejte stroužky nahrubo. Přidejte je do pánve k ostatní zelenině, promíchejte a pokračujte dalších 7 minut v restování, dokud cibule nezezlátne. Zasypejte drceným kmínem a solí a promíchejte.

3. KROK

Směs z pánve vyklopte do velkého hrnce. Oloupejte brambory a nakrájejte je na malé kostky a vhoďte je do hrnce k restované zelenině. Zalijte vše zeleninovým vývarem, promíchejte a nechte vařit, dokud brambory nezměknou. Pak přilijte smetanu a pokračujte dalších 5 až 7 minut ve vaření. Nakonec vše rozmixujte tyčovým mixérem do hladkého krému. Na pánev nalijte slunečnicový olej (nebo olivový pomace, pokud chcete), přihoďte na něj dvě lžíce hladké mouky a vytvořte světlou jíšku, kterou vlijte do hrnce s polévkou a velmi dobře rozmíchejte. Listy petrželky oberte z tuhých stonků, nakrájejte je na jemné kousky a přihoďte je do polévky.

4. KROK

Nakonec nakrájejte bagetu, vhoďte ji na rozpálenou pánev s trochou olivového oleje a opečte je za častého míchání ze všech stran dozlatova. Do misky nalijte česnekový krém, povrch posypejte pečenými krutony, posypejte nasekanou petrželkou a podávejte. 

5. KROK

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů