Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Chuťovky z obyčejných párků a listového těsta

Chuťovky z obyčejných párků a listového těsta - postup přípravy

Plánujete vystrojit hostinu pro někoho z vašich blízkých? Potom by neměly chybět na svátečně prostřeném stole nejrůznější chuťovky. Co si třeba připravit ty z párků a listového těsta? Jsou skutečně velmi lahodné, přesvědčte se a inspirujte jedním z níže uvedených receptů.

Ingredience pro:
1 porce

Párky se sýrem v listovém těstě

Květiny z párků a listového těsta

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Recept 1: Párky se sýrem v listovém těstě

Jako první se naskýtá možnost připravit si chutné párky se sýrem pečené v listovém těstíčku. Potřebovat budete tyto suroviny:




  • párky dle preferencí: cca 6 ks
  • tvrdý sýr vcelku (např. eidam): cca 200 g
  • vejce: 1 ks
  • listové těsto: 1 vyválený plát

Postup přípravy párků se sýrem v listovém těstě

Nejprve si vybrané pátky podélně nakrojte ostrým nožem. Pozor, abyste je nepřekrojili. Do vykrojeného místa vložte následně kousek tvrdého sýra a uzeninu zabalte do kousku listového těsta. Okraje pečlivě zabalte, aby sýr nevytekl. Povrch těsta mírně nařízněte, pomažte vyšlehaným vejcem a pečte dozlatova v předehřáté troubě. Podávejte chuťovky třeba s kečupem.

Recept 2: Květiny z párků a listového těsta

Na tuto velmi esteticky vyhlížející a chutnou slanou dobrotu si připravte následující ingredience:

  • párky dle výběru: cca 5 ks
  • kupované listové těsto: 1 plát
  • vejce: 1 ks

Postup přípravy květin z párků a listového těsta

Začněte tím, že si vybrané párky nakrájíte na kousky asi dva až tři centimetry široké. Plát listového těsta následně nožem podélně rozdělte na několik stejně širokých pásů. Jejich konce spojte a vytvořte kroužky. Do každého z nich vložte na okraje dva kusy párků a uprostřed stiskněte. Tyto rádoby „okvětní lístky“ spojte ještě s dvěma jinými. Tak vám vlastně vznikne květina. Tu položte na pečící papír v plechu, pomažte těsto vyšlehaným vejcem a pečte dozlatova v předehřáté troubě. Kreativní chuťovky podávejte například se sladkým i pikantním kečupem, nebo i s jakýmkoliv oblíbeným dipem.

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů