Čínské napařované máslové buchty - postup přípravy
Je to něco mezi buchtou, chlebem a máslovou houstičkou, která je ale nebesky pružná a nadýchaná. K přípravě navíc nepotřebujete ani troubu, stačí vám jen napařovací hrnec.
Ingredience
Mléko zahřejte tak, aby bylo teplé, ale nikoliv horké. Nalijte ho do mísy, přisypejte k němu droždí a dvě lžíce cukru, přidejte jedno rozšlehané vajíčko a vše řádně promíchejte. Přidejte do směsi hladkou mouku a půl lžičky soli a zadělejte pružné a nelepivé těsto. Nejprve míchejte lžící, poté pokračujte ručně, dokud se těsto nepřestane lepit.
Zformujte z těsta bochánek, vyklopte ho na pracovní plochu a trochu ho prsty rozprostřete. Navrch položte kostku změklého másla, zabalte ho do těsta a hněťte tak dlouho, dokud se s ním úplně nespojí na homogenní hmotu. V průběhu hnětení těsto jakoby roztrhávejte od sebe, aby se máslo dostalo do všech jeho částí rovnoměrně.
Když se máslo zcela spojí s těstem, zformujte z něj kouli a jednoduše ho na pracovní ploše přiklopte velkou miskou. Nechte ho takto 15 minut odpočívat a kynout.
Kulatou formu s plochým dnem o průměru 22 cm vymažte kouskem másla. Vykynuté těsto rozdělte křížem na 8 stejně velkých částí, z každé zformujte kuličku a vyskládejte je po obvodu vedle sebe do připravené formy. Zakryjte je víkem a nechte stát, dokud nezdvojnásobí svou velikost.
Na dno napařovacího hrnce nalijte 600 ml vody. Do části s děravým dnem vložte formu s vykynutými bochánky, zakryjte je poklicí a na sporáku nechte na středním ohni napařovat kolem 35 až 40 minut. Poté vypněte oheň a nechte ještě 5 minut stát, aniž byste odklápěli víko. Hotové buchty vyklopte z formy na mřížku a nechte je úplně zchladnout.
Pokud byste toužili po vypečené kůrčičce, už se bez trouby neobejdete. Jednoduše potřete povrch vykynutých buchet rozšlehaným vajíčkem a vložte je do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct 15 až 20 minut.