Čočka na kyselo - postup přípravy
Čočka na kyselo je velmi tradiční pokrm lidové kuchyně, který zůstává často přehlížen, či dokonce zatracován. Vyzkoušejte tento chutný a zdravý pokrm podle receptu od paní Ladislavy Šatavové a jistojistě nebudete zklamaní.
Ingredience
Čočku propláchněte a na 2 hodiny naložte do hrnce se studenou vodou. Po dvou hodinách vodu slijte, znovu propláchněte a vraťte zpátky do čistého hrnce. Přidejte drcený kmín, přilijte novou vodu a vařte čočku doměkka. Poté podle chuti osolte, opepřete, přidejte ocet a špetku cukru.
V kastrůlku rozpusťte máslo a osmažte na něm hladkou mouku. Tuto jíšku pak vmíchejte do hrnce s čočkou. Očištěnou cibuli nasekejte na jemné proužky a na sádle ji osmažte dozlatova.
Čočku podávejte přelitou trochou sádla s cibulkou a s vařeným párkem, sázeným vejcem (volským okem) a kvašenou zeleninou (okurka, zelí, cibulky atd.).