Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Klasické české kulaté koláče se sladkým tvarohem

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 80 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Klasické české kulaté koláče se sladkým tvarohem - postup přípravy

Kdo by neměl rád koláče! Kulaté koláče jsou typické pro českou a moravskou kuchyni, ale čas od času se s nimi setkáte u některých z našich východoevropských sousedů. Jejich základem je klasické kynuté těsto, jehož příprava představuje i to „nejsložitější“ při výrobě koláčů. Jakmile tedy máte těsto hotové, koláče se dodělají už prakticky samy!

Ingredience pro:
8 porcí

Těsto

Náplň

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Do misky nalijte teplé mléko a rozpusťte v něm droždí. Přidejte lžičku cukru a lžičku mouky, promíchejte a nechte na teplém místě stát asi 10 až 15 minut, dokud se na povrchu nezačnou vytvářet bublinky a pěna. Pak vlijte aktivovaný kvásek do hluboké mísy, prosejte k němu hladkou mouku, přidejte špetku soli, vyklepněte jedno vajíčko a přidejte zbylý cukr. Vše smíchejte a uhněťte do homogenní konzistence (nejsnáze to půjde s kuchyňským robotem či ručním elektrickým hnětačem). Výsledkem by mělo být hutné, pevné, soudržné a nelepivé těsto. Během hnětení do něj zapracujte také máslo a mléko.

2. KROK

Hotové těsto vyklopte na mírně pomoučněnou pracovní plochu a rukama ho pár minut hněťte, aby zvláčnělo. Vytvořte váleček, který rozdělte na 8 stejně velkých dílů, z nichž vytvarujte kouličky. Vyrovnejte je v mírných rozestupech vedle sebe na stůl, zakryjte je čistou bavlněnou utěrkou a nechte 20 až 30 minut kynout.

3. KROK

Poté, co těstové kuličky vykynou, odebírejte zpod utěrky po jedné kouli a každou buďto rukou nebo válečkem rozprostřete na kulatou silnější placku. Nejsnáze to půjde rukama, s pomocí prstů vytvarujte placku do formy mělké mističky. Takto připravené budoucí koláče rozmístěte na plech vyložený pečicím papírem a celý povrch těstových placek potřete rozšlehaným vajíčkem.

4. KROK

Nyní vytvořte náplň. Do hluboké mísy vyklopte tvaroh, přidejte k němu zakysanou smetanu, vyklepněte jedno vajíčko a přisypejte cukr, vanilkový cukr, strouhanou citronovou kůru a zahustěte trochou krupice. Pokud chcete použít do tvarohové hmoty také rozinky, vložte je po rozbalení do cedníku a spařte je vroucí vodou z konvice. Tím z nich vypláchnete siřičitany použité při jejich sušení v továrně. Všechny ingredience smíchejte do hladké hmoty, kterou naplňte připravené těstové mističky na plechu.

5. KROK

Koláče vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte je po dobu 20 až 25 minut, dokud na povrchu krásně nezezlátnou. Hotové koláče nechte vychladnout a podávejte se šálkem čaje nebo kávy.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů