Čokoládové kostky s vanilkovým krémem - postup přípravy
Připravte si čokoládové kostky s vanilkovým krémem podle 100 let starého receptu. V dezertu najdete jemnou náplň, která potěší každého milovníka sladkých dobrot.
Těsto
Krém
Poleva
K navlhčení
Do vaječných bílků se špetkou soli, za stálého šlehání, přidávejte polovinu množství cukru.
Poznámka: Cukr přidávejte postupně, aby se ingredience lépe propojily.
V jiné míse vyšlehejte vaječné žloutky s druhou polovinou cukru do světlé pěny, do které následně vlijte vodu. Ve vedlejší misce smíchejte mouku s kakaem a kypřicím práškem do pečiva a suché ingredience do žloutkové směsi, natřikrát, prosejte.
Poznámka: Do suchých ingrediencí můžete vmíchat také vanilkový cukr.
Směs důkladně zamíchejte a poté, co vznikne hladké těsto, vmíchejte do něj sníh z bílků. Těsto vylijte do formy na pečení vyložené pečicím papírem a pečte ho v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 40 minut.
Tip: Doba pečení je závislá na výkonnosti vaší trouby. Zda je těsto upečené, poznáte pomocí špejle, kterou do něj zapíchnete. Pokud ji vytáhnete čistou, máte hotovo. V případě, že se na ní těsto zachytí, ještě chvíli pečte.
Během pečení připravte krém. V rendlíku smíchejte vejce s cukrem a škrobem. Do vzniklé hladké hmoty vmíchejte kondenzované mléko a kravské mléko a rendlík položte na sporák. Směs zahřívejte 3–4 minuty, do zhoustnutí.
Krém přelijte do mísy, přikryjte ho potravinovou fólií a nechte volně vychladnout.
Tip: Aby na krému nevznikl škraloup, položte na něj fólii tak, aby se ho přímo dotýkala.
Vychladlý korpus horizontálně rozřízněte na dvě části. Obě části korpusu navlhčete mlékem a dokončete krém. V míse vyšlehejte změklé máslo s vanilkovým cukrem a poté do něj vešlehejte krém.
První část korpusu vložte do dortového ráfku a krémem ji potřete. Na krém položte druhou část korpusu, celý dezert zabalte do potravinové fólie a vložte ho na 3–4 hodiny do lednice.
Nakonec si připravte polevu. V rendlíku smíchejte cukr s kakaem a zakysanou smetanou. Směs, za stálého míchání, zahřívejte 2–3 minuty a polevou pokryjte celý povrch dezertu, který jste vyndali z dortového ráfku.
Poznámka: Čokoládové kostky s vanilkovým krémem můžete servírovat s trochou šlehačky.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: lecker mit Ann