Čokoládové řezy s kávovým krémem - postup přípravy
Řezy s kávovým krémem jsou nadýchané, mají jemnou strukturu a jsou plné čokolády. Výhodou dezertu je rychlá příprava, která je jednoduchá a nevyžaduje použití mouky!
Korpus
Krém
Zdobení
Nejprve připravte korpus. Změklé máslo smíchejte s čokoládou a směs rozpusťte ve vodní lázni.
V samostatné míse vyšlehejte vaječný žloutek s 20 g cukru a kakaovým práškem. Do směsi přidejte rozpuštěnou čokoládu s máslem a pokračujte ve šlehání, dokud se ingredience nepropojí.
V jiné misce vyšlehejte vaječné bílky se špetkou soli do tuhého sněhu a přidejte do něj 80 g cukru.
Poznámka: Cukr do sněhu vešlehejte ve třech dávkách.
Sníh následně opatrně vmíchejte do čokoládové směsi a vytvořte těsto, které rozprostřete na plech, pokrytý pečicím papírem. Těsto pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 10–12 minut. Po upečení nechte korpus volně vychladnout.
Nyní připravte krém. Do rendlíku vložte kávová zrna, zalijte je mlékem a směs přiveďte k varu – potrvá to asi 3 minuty. Po této době teplo vypněte, rendlík přikryjte pokličkou a kávová zrna nechte v mléce namočená po dobu 30 minut.
Po půl hodině teplo znovu zapněte a mléko přiveďte k varu. Horké mléko sceďte do misky s tmavou čokoládou, kterou v něm rozpusťte. V samostatné misce vyšlehejte smetanu s cukrem a poté do ní přidejte rozpuštěnou čokoládu.
Pokračujte ve šlehání, dokud nezískáte nadýchaný krém. Vychlazený korpus obraťte, sejměte z něj pečicí papír a zarovnejte jeho strany. Z širší strany ho rozdělte na tři stejné části a začněte s vrstvením.
První část korpusu pomažte třetinou krému, který pokryjte druhou částí korpusu.
Poznámka: Pokračujte ve vrstvení, dokud budete mít ingredience. Vrstvení zakončete krémem, který naneste i po stranách dezertu.
Řezy s kávovým krémem vložte na 2 hodiny do lednice a nakonec je ozdobte nastrouhanou čokoládou.
Poznámka: Po vychlazení strany dezertu ořízněte, čímž získáte pravidelný tvar. Poté dezert servírujte nakrájený na kousky.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: M. Patisserie