Čokoládové řezy s krémem ze smetany a mascarpone - postup přípravy
Pokud si chcete troufnout na trochu složitějšího pečení, zde máte možnost, se kterou můžete začít. Příprava těchto řezů sice nepatří mezi ty nejjednodušší, výsledek ale doopravdy stojí za to.
Těsto
Krém
Poleva
Rozklepněte vejce a oddělte bílky od žloutků. Přidejte k bílkům špetku soli a vyšlehejte z nich sníh. Během šlehání k nim postupně přidejte cukr. Poté do sněhu zašlehejte žloutky. V jiné misce smíchejte kakao s moukou a prosejte směs do těsta, následně vše promíchejte.
Rozprostřete těsto rovnoměrně na plech (38,5 x 29,5 cm) vyložený pečicím papírem a dejte ho do trouby předehřáté na 180 stupňů péct na 15 minut. Po upečení seřízněte okraje korpusu a ponechte si je na později. Dále těsto rozdělte na dvě poloviny. Každou poté podélně rozřízněte na dva pláty, čímž získáte čtyři stejné pláty těsta.
Nyní se můžete vrhnout na přípravu krému. Vyšlehejte zakysanou smetanu a postupně k ní zašlehávejte moučkový cukr a mascarpone. Nakonec k ní prosejte i kakao a vše důkladně promíchejte metličkou. Na servírovací tác položte první plát těsta a potřete ho krémem. Opakujte se všemi pláty těsta. Zároveň krém naneste i na boky dezertu.
Odřezky z těsta, které jste si uchovali, rozmixujte a naneste je na boky dezertu. Mléko nalijte do misky, přidejte k němu rozpuštěné máslo a nalámanou čokoládu na kousky. Směs dejte rozpustit do mikrovlnné trouby. Poté z ní vymíchejte hladkou polevu. Tou dezert ozdobte a máte hotovo, po vychlazení v lednici ho můžete podávat. Dobrou chuť!