Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Dort „Buturuga“

3,4
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Dort „Buturuga“ - postup přípravy

Rumunsko dalo světu několik pozoruhodných vynálezů, jako je Drákula, Transylvánie a upíři. Kromě toho tu ale spatřil světlo světa báječný dezert, který jeho tvůrci pojmenovali „buturuga“, což v překladu znamená něco jako pahýl, pařez nebo také zádrhel. Kdoví, co tím názvem autoři mysleli, nicméně dort se jim náramně povedl! K jeho výrobě vám stačí jen pár surovin a je extrémně lahodný. Navíc je jako stvořený pro nejrůznější variace, takže můžete použít různé druhy krémů i polev či oříškových nebo jiných posypů.

Ingredience pro:
10 porcí
Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Listové těsto rozprostřete na lehce pomoučněnou pracovní plochu a rozkrájejte ho na proužky široké kolem dvou až tří centimetrů.




Vyrovnejte je na plech vyložený pečicím papírem, dejte je do trouby vyhřáté na teplotu 200 stupňů Celsia a upečte je dozlatova.

Mezitím nalijte smetanu do mísy a šlehačem ji ušlehejte do pevné pěny. Do té pak tenkým pramínkem přilijte kondenzované mléko a jemně ho do šlehačky zamíchejte.

Upečené proužky listového těsta nechte trochu zchladnout. Uřízněte si větší obdélník potravinářské smršťovací fólie a tu rozložte na pracovní plochu. Upečené proužky těsta rozdělte na třetiny a jednu třetinu vyrovnejte zhruba doprostřed fóliového obdélníku těsně vedle sebe. Proužky pomažte třetinou smetanového krému a uhlaďte ho do roviny. Na něj pak nasypejte třetinu plátků mandlí.

Tyto tři vrstvy ještě dvakrát zopakujte a nechejte si trochu smetanového krému na dozdobení celého dezertu. Když máte hotovou poslední vrstvu, s pomocí fólie stočte proužky do tvaru válce (pařezu či pahýlu – odtud název dezertu). Zabalte tento špalek do igelitu a nechte ho v lednici přes noc chladit.

Druhý den odstraňte fólii a celý povrch dezertu pomažte zbylým šlehačkovým krémem a navrch jej posypejte drcenými ořechy, mandlovými lupínky nebo strouhanou čokoládou.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů