Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Čokoládový dort s kakaovým krémem

2,6
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 180 minut
čas vaření Vaření: 50 minut

Čokoládový dort s kakaovým krémem - postup přípravy

Čokoládový dort je velmi oblíbeným dezertem, který si můžete upéci sami doma. Potěší nejen ke kávě, ale i na narozeninové oslavě.

Ingredience pro:
1 porce

Na těsto

Na krém

Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

Rozklepněte si vejce, oddělte bílky od žloutků a dejte je do jiné mísy. Ke žloutkům přidejte 55 gramů cukru a vyšlehejte do pěny. Poté zašlehejte olej. Nakonec do směsi přidejte mléko, sůl a vanilkový extrakt a opět prošlehejte. Přes síto následně do mísy prosejte mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva a kakao a vše důkladně promíchejte.

2. KROK

Bílky v míse ušlehejte do pěny. Přidejte k nim citronovou šťávu a opět prošlehejte. Poté přidejte 20 gramů cukru a prošlehejte. Přidejte další 20 gramů a opět šlehejte a nakonec znovu 20 gramů cukru. Šlehejte tak dlouho, dokud nebudete mít tuhý sníh. Třetinu sněhu přidejte k těstu a opatrně zamíchejte, aby vše zůstalo našlehané. Pak přidejte druhou třetinu, poté poslední a vždy opatrně, ale důkladně zamíchejte.

3. KROK

Na dno dortové formy o průměru 18 cm dejte pečicí papír. Nalijte do ní těsto a mírně s ní klepněte, aby se odstranily bubliny. Troubu nahřejte na 160 °C a pečte těsto 40 až 50 minut, dokud nebude propečené. Pak ho vyndejte z trouby a nechte vychladnout.

4. KROK

Smíchejte vodu s kukuřičným škrobem a promíchávejte, dokud se vše nerozpustí. Do rendlíku s nepřilnavým povrchem dejte cukr, kondenzované mléko, kakao a agar a vše promíchejte. Pak směs dejte vařit. Jakmile dosáhne bodu varu, za stálého míchání k ní přilijte vodu se škrobem. Když směs zhoustne, sundejte ji z kamen a přidejte k ní máslo. Míchejte, dokud se nerozpustí. Pak nechte směs 3 hodinu chladnout, často ji ale míchejte.

5. KROK

Korpus vyndejte z formy, rozřízněte podélně na tři části a zarovnejte vršek. Spodní část dejte do dortové fólie či dortového ráfku. Nalijte na ni třetinu krému, na ní dejte druhou část korpusu a druhou třetinu krému. Nakonec vše přiklopte vrchní částí korpusu a na ni opět naneste krém, jenom si ho malé množství schovejte. Propíchněte případné vzduchové bubliny v krému a dejte vše ztuhnout. Pak odstraňte dortovou fólii či ráfek a boky dortu namažte zbytkem krému. Poté můžete servírovat.

6. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů