Čokoládový dort s třešněmi a likérem - postup přípravy
Kombinace čokolády a třešní patři mezi jedny z nejoblíbenějších vůbec. Vyzkoušejte ji v podání tohoto lahodného dortu, který vypadá jako z cukrárny a hodí se k běžným i slavnostnějším příležitostem.
Na korpus
Na náplň
Na polevu
Do mísy dejte vejce, cukr a sůl a vše vyšlehejte do pěny. Pak do směsi prosejte mouku s kakaem a škrobem a vše promíchejte tak, aby těsto zůstalo nadýchané.
Těsto nalijte do formy o průměru 20 centimetrů vyložené pečicím papírem. Vložte formu do předem vyhřáté trouby na 170 °C a pečte ho zhruba 30 až 35 minut.
Nechte korpus dobře vychladnout. Pak odkrojte vrchní část korpusu, téměř celý vnitřek vydlabejte a vraťte spodní část do do formy.
Do mísy dejte slazené kondenzované mléko, hořkou čokoládu, likér nebo koňak a máslo. Ve vodní lázni vše nechte rozpustit a vymíchejte hladkou hmotu.
Pak do ní přidejte vypeckované třeště a nakonec vydlabanou nadrobenou část korpusu. Ze všech ingrediencí vypracujte homogenní hutnou hmotu, naplňte jí vydlabaný korpus a překryjte ho odkrojeným vrškem. Vložte dort na 6 hodin do lednice ztuhnout.
Do mísy dejte čokoládu, smetanu a olej a vše rozpusťte ve vodní lázni na polevu. Do směsi můžete přidat nasekané ořechy, vynikající jsou například mandle. Polevu nalijte na vršek dortu, rozetřete ji i na strany dortu a nechte ji ztuhnout.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.