Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Šťavnatý jablečný koláč

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 25 minut
čas vaření Vaření: 35 minut

Šťavnatý jablečný koláč - postup přípravy

V případě, že se vám na zahrádce urodilo větší množství jablek a nevíte, jak s nimi naložit, máme pro vás perfektní tip. Tento jablečný koláč zcela jistě uspokojí vaše chuťové pohárky. Hodí se jako sladké pohoštění na rodinnou či přátelskou sešlost, tak i k snídani a svačině. Ocení ho všichni, kteří ochutnají, to si můžete být jistí.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Ve větší míse si rozšlehejte do pěny vaječné žloutky spolu s krupicovým cukrem, následně přidejte vychladlé rozpuštěné máslo (asi 25 gramů) a suroviny propojte. Do směsi pak také vlijte mléko, vsypte polohrubou mouku a kypřící prášek do pečiva.




Metličkou vytvořte homogenní a hladké těsto polotekuté konzistence. K ruce si poté vezměte formu na koláč a vystelte ji pečícím papírem. Na její dno vlijte připravené těsto.

V další fázi oloupejte jablka, očistěte je od jádřinců a nakrájejte na tenčí plátky. Poté je poklaďte do formy na těsto tak, aby byla pokrytá celá jeho plocha. Zbylým rozpuštěným máslem pak jablka pokapejte a zasypejte asi třemi lžícemi cukru.

Koláč následně dejte péct do trouby na 35 minut při 180 stupních Celsia. Až bude jablečný koláč hotový, vyjměte jej z trouby a nechte vychladnout.

Posypat jeho povrch můžete moučkovým cukrem. Podávejte buď samotný s šálkem kávy, nebo čaje, či s kopečkem zakysané smetany. Skvěle se bude hodit například i vanilková zmrzlina, kterou oceníte zejména v letních měsících. Přejeme vám dobrou chuť!

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů