Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Čokoládový dort se třemi druhy čokolády

3,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 260 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Čokoládový dort se třemi druhy čokolády - postup přípravy

Jestliže máte v okolí vášnivého milovníka čokolády, kterému se blíží narozeniny, neváhejte a upečte mu tento lahodný dort se třemi vrstvami čokoládové pěny. Po domácku vyráběný dort je navíc krásný dar přímo od srdce, jenž svou chutí předčí všechno ostatní.

Ingredience pro:
1 porce

Korpus

Pěna z hořké čokolády

Pěna z mléčné čokolády

Pěna z bílé čokolády

Poleva

Kuchařka
Kuchařka: Nela Maloňková
1. KROK

Pečicí formu (o průměru 24 cm) vymažte rostlinným olejem a na její dno dejte pečicí papír. V míse vyšlehejte vejce s vanilkovým a krupicovým cukrem. Během stálého míchání přilijte mléko se slunečnicovým olejem, přisypejte kakaový prášek, a nakonec dodejte i špetku soli a prosátou směs kypřícího prášku s moukou. Výsledné těsto by mělo být polotekuté. Přelijte jej do formy a vložte péct do trouby předehřáté na 180 stupňů na cca 20 minut. Po dopečení jej vyjměte z formy a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Poté seřízněte po obvodu jeho okraje tak, aby mezi formou, ve které budete dort tvořit, a korpusem byla mezera. Můžete si pomoct například pokličkou. Korpus vložte zpět do formy a dejte chladit do lednice.

2. KROK

Zatímco se korpus peče, můžete se vrhnout na přípravu pěny z hořké čokolády (vybírejte čokoládu s vysokým obsahem kakaa). Jeden a půl plátku želatiny namočte do studené vody a nechejte chvíli odležet. Hořkou čokoládu rozpusťte s kouskem másla ve vodní lázni. Vymíchejte dohladka. Smetanu vyšlehejte s moučkovým cukrem a následně k ní přimíchejte mírně vychladlou čokoládovou směs. Namočenou želatinu zalijte mlékem a zahřívejte na sporáku, dokud se nerozpustí. Dávejte pozor na to, abyste ji nepřivedli k varu.

3. KROK

Po rozpuštění želatinu přelijte do hrnku a nechejte na chvíli vychladnout. Vychladlou ji přilijte do pěny z hořké čokolády a promíchejte. Z lednice vytáhněte formu s vychladlým korpusem a vyložte její boky pečicím papírem tak, aby papír přesahoval dort o cca 5 cm. Nalijte do formy čokoládovou pěnu, měla by zatéct do mezery mezi korpusem a formou. Poté vložte opět vychladit do lednice.

4. KROK

Pěnu z mléčné čokolády připravíte naprosto identickým způsobem, jako pěnu předchozí. Vytáhněte formu s korpusem a první pěnou a nalijte do ní pěnu z mléčné čokolády. Opět nechejte zatuhnout v lednici a připravte pěnu z bílé čokolády. Zde je menší rozdíl v přípravě – během rozpouštění ve vodní lázně přidejte k máslu a čokoládě lžíci rostlinného oleje. Bílá čokoláda se sama o sobě totiž hůře rozpouští. Hotovou pěnu nalijte do formy, tu opět vložte do lednice zatuhnout, a nakonec připravte polevu.

5. KROK

Bílou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, přilijte smetanu a promíchejte do hladké směsi. Dort polevou zalijte a nechejte finálně vychladit v lednici na dvě až tři hodiny (klidně celou noc). Vrch dortu můžete libovolně ozdobit dle vašeho vkusu, ať už zbylou čokoládou, či něčím úplně jiným. Poté můžete servírovat, dobrou chuť!

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů