Čokoládový dort se třemi druhy čokolády - postup přípravy
Jestliže máte v okolí vášnivého milovníka čokolády, kterému se blíží narozeniny, neváhejte a upečte mu tento lahodný dort se třemi vrstvami čokoládové pěny. Po domácku vyráběný dort je navíc krásný dar přímo od srdce, jenž svou chutí předčí všechno ostatní.
Korpus
Pěna z hořké čokolády
Pěna z mléčné čokolády
Pěna z bílé čokolády
Poleva
Pečicí formu (o průměru 24 cm) vymažte rostlinným olejem a na její dno dejte pečicí papír. V míse vyšlehejte vejce s vanilkovým a krupicovým cukrem. Během stálého míchání přilijte mléko se slunečnicovým olejem, přisypejte kakaový prášek, a nakonec dodejte i špetku soli a prosátou směs kypřícího prášku s moukou. Výsledné těsto by mělo být polotekuté. Přelijte jej do formy a vložte péct do trouby předehřáté na 180 stupňů na cca 20 minut. Po dopečení jej vyjměte z formy a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Poté seřízněte po obvodu jeho okraje tak, aby mezi formou, ve které budete dort tvořit, a korpusem byla mezera. Můžete si pomoct například pokličkou. Korpus vložte zpět do formy a dejte chladit do lednice.
Zatímco se korpus peče, můžete se vrhnout na přípravu pěny z hořké čokolády (vybírejte čokoládu s vysokým obsahem kakaa). Jeden a půl plátku želatiny namočte do studené vody a nechejte chvíli odležet. Hořkou čokoládu rozpusťte s kouskem másla ve vodní lázni. Vymíchejte dohladka. Smetanu vyšlehejte s moučkovým cukrem a následně k ní přimíchejte mírně vychladlou čokoládovou směs. Namočenou želatinu zalijte mlékem a zahřívejte na sporáku, dokud se nerozpustí. Dávejte pozor na to, abyste ji nepřivedli k varu.
Po rozpuštění želatinu přelijte do hrnku a nechejte na chvíli vychladnout. Vychladlou ji přilijte do pěny z hořké čokolády a promíchejte. Z lednice vytáhněte formu s vychladlým korpusem a vyložte její boky pečicím papírem tak, aby papír přesahoval dort o cca 5 cm. Nalijte do formy čokoládovou pěnu, měla by zatéct do mezery mezi korpusem a formou. Poté vložte opět vychladit do lednice.
Pěnu z mléčné čokolády připravíte naprosto identickým způsobem, jako pěnu předchozí. Vytáhněte formu s korpusem a první pěnou a nalijte do ní pěnu z mléčné čokolády. Opět nechejte zatuhnout v lednici a připravte pěnu z bílé čokolády. Zde je menší rozdíl v přípravě – během rozpouštění ve vodní lázně přidejte k máslu a čokoládě lžíci rostlinného oleje. Bílá čokoláda se sama o sobě totiž hůře rozpouští. Hotovou pěnu nalijte do formy, tu opět vložte do lednice zatuhnout, a nakonec připravte polevu.
Bílou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni, přilijte smetanu a promíchejte do hladké směsi. Dort polevou zalijte a nechejte finálně vychladit v lednici na dvě až tři hodiny (klidně celou noc). Vrch dortu můžete libovolně ozdobit dle vašeho vkusu, ať už zbylou čokoládou, či něčím úplně jiným. Poté můžete servírovat, dobrou chuť!