Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Šťavnatý a voňavý jablečný koláč

3,1
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 35 minut

Šťavnatý a voňavý jablečný koláč - postup přípravy

Urodilo se vám v ovocném sadu velké množství jablíček a nevíte co s nimi? Možná vás nadchne tento skvostný recept, díky kterému si můžete upéct chutný šťavnatý koláč. Jeho přípravu zvládne dokonce i začátečník. Rozvoňte svůj byt neodolatelným jablečným aroma.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Nejprve si v míse vyšlehejte vejce spolu s moučkovým cukrem.




Poté vlijte do směsi i rozpuštěné a vychladlé máslo, mléko, vsypte prosátou polohrubou mouku, kypřící prášek do pečiva a vypracujte pomocí vařečky polotekuté, homogenní a vláčné těsto.

V další fázi si oloupejte a nastrouhejte jablka. (Můžete je rovněž nakrájet na kousky.) Ovoce do těsta také vmíchejte.

Následně si k ruce vezměte plech na pečení, vystelte jej pečícím papírem a vlijte do něj těsto s jablky. Špachtlí dobře rozprostřete a dejte péct do trouby na 30 až 35 minut při 180 °C.

Upečený koláč vyjměte z trouby a nechte vychladnout.

Před podáváním posypejte povrch moučkovým cukrem. Koláč bude skvělý jak samotný, tak třeba se zakysanou smetanou, či kopečkem čerstvě ušlehané smetany. Přejeme vám dobrou chuť.

Do těsta můžete před pečením vmíchat i kakaový prášek, pakliže preferujete spíš čokoládové a kakaové moučníky. Skvělý bude koláč i tehdy, když jablíčka ochutíte před vmícháním do těsta skořicovým cukrem. Hodit se budou do piškotu třeba i jemně namleté či nadrcené vlašské a lískové oříšky. Povrch koláče můžete zasypat i drobenkou připravenou z másla, moučkového cukru, mouky a poté až zapéct.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů